“Hij kapt hem voor zijn rechter, schiet, schiet raaaaaak! Het is gedaan!” Amin Younes heeft Ajax in de laatste minuut op 3-2 en mede dankzij die treffer plaatsen de Amsterdammers zich ten koste van Schalke 04 voor de halve finale van de Europa League. Met overslaande stemmen voorzien Radio 1-commentatoren Jeroen Elshoff en Arman Avsaroglu de wedstrijd van commentaar.

Iedereen kan zich nog herinneren hoe Jack van Gelder in 1998 zijn commentaarhokje uit elkaar schreeuwde toen Dennis Bergkamp de winnende treffer maakte tegen Argentinië. “johee johoo” is een begrip na het commentaar van Formule 1-verslaggever Olav Mol tijdens de overwinning van Max Verstappen vorig jaar in Barcelona.

Chauvinistisch en subjectief was het commentaar van beide heren. Iets wat geregeld ook niet gewaardeerd wordt door kijkers.

 

 

Volgens Philip Kooke, commentator van voetbal- en hockeywedstrijden bij de NOS, is er geen handboek voor het geven van commentaar. “Een commentator moet zo objectief mogelijk zijn, vindt hij. “Subjectiviteit is alleen mogelijk in de toonhoogte en emotie van het verslag. Als een Nederlandse club tegen een buitenlandse ploeg scoort, leidt dit natuurlijk tot meer uitbundigheid in je stem dan wanneer het andersom is.”

Kooke vindt dat een commentator geen voorkeur mag hebben als het om Eredivisiewedstrijden gaat. “Van een Haagse verslaggever wil ik toch ook niet weten op welke partij hij stemt? En van een economieredacteur hoef ik niet te weten bij welk multinational hij aandelen bezit.”

Social media

Bij zo’n beetje elke wedstrijd wordt er op social media kritiek geleverd op de commentator. Kooke staat er nuchter in. “Het grappige is dat het me van beide kanten altijd wordt verweten dat ik niet objectief ben.” Hij noemt dat verschijnsel cherry picking: “Supporters onthouden het vermeende onrecht, maar vergeten snel het fortuin.”

Supporters onthouden het vermeende onrecht, maar vergeten snel het fortuin.” – Philip Kooke

Gio Lippens is al sinds eind jaren ’80 te horen als radioverslaggever bij het programma NOS Radio Langs de Lijn. Hij vult aan: “Dat zie je vaak bij eredivisiewedstrijden. Het zegt meer over de overgevoeligheid bij supporters als het om hun eigen club gaat. Bij het Nederlands elftal op het WK of Nederlandse ploeg in de Champions League verwachten ze zelfs chauvinistisch commentaar.

Sierd de Vos

Andersom komt het bovenstaande nauwelijks voor. Ziggo Sport-commentator . PSV was not amused en weigerde na afloop een interview voor de camera van Ziggo.

https://www.youtube.com/watch?v=mFBl6w4xl48

Volgens Lippens is volledig objectief commentaar geven onmogelijk: “Een commentator is ook maar een mens en iedereen heeft zijn voorkeuren.” Een commentaar bij een sportevenement is ook niet anders dan een recensie.” Volgens Lippens is het belangrijk dat feiten kloppen: “Maar aan verslaggeving mag een persoonlijke touch gegeven worden.”

 “Aan verslaggeving mag een persoonlijke touch gegeven worden.” – Gio Lippens

Lippens verslaat momenteel alleen wielrenwedstrijden op de radio. Als de Nederlander Lars Boom samen met de Belg Philippe Gilbert samen voor de overwinning fietsen, vindt hij het logisch dat de commentator zijn hoop uitspreekt dat Boom wint. “Dat is een vorm van nationaal chauvinisme wat je ook bij een Nederlandse club die Europees speelt ziet. Maar wanneer Gilbert in de tweestrijd met Boom de , moet je als commentator hem credits geven en niet in je chauvinisme blijven hangen.”

“Binnen de NOS werken sportcommentatoren zo objectief mogelijk, alleen bestaan er geen vastomlijnde waarheden”, vertelt Kooke. “Iedereen heeft zijn eigen verantwoording hierover. Elke commentator heeft een andere nuancering   en die bespreken we bij NOS regelmatig.” Lippens: “Ik denk dat elke commentator zich bewust is van zijn rol om wedstrijden zo objectief mogelijk te verslaan.”