De regionaal opererende journalist is, volgens onderzoekers van Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ), uitstervende. ‘’De regiojournalist is eerder een ingevlogen razende reporter dan een buurtbewoner die de problematiek vanuit de kern kent’’, kopt NRC Handelsblad. De belichaming van zo’n regiocowboy is Jack Kerklaan. Al 32 jaar opereert hij in de regio Rijnmond. Om een inkijkje in het leven van Jack te krijgen, volgde de mediaredactie hem een dag.

Zijn radioverhalen zijn dagelijks te horen op RTV Rijnmond. Bekend als de man die sneller lult dan zijn schaduw scheurt hij op zijn motor door Rotterdam en omstreken. ‘’Zes uur uit de veren en mores leren…Dan had ik maar een vak moeten studeren’’, zegt Jack in dichtvorm onder het genot van een bakkie. Het is dan twee uur later en hij zit achter zijn bureau. Er liggen zo’n tien ochtendkranten voor hem. Met zijn bril op het puntje van zijn neus, spit hij de bekende titels door. Het liefst is hij op pad en onder de mensen. De ochtendvergadering slaat hij over ‘’Wat heb je nou aan al dat geouwehoer; aan die arbeid!’’

Geen rooskleurig toekomstperspectief als je het Kerklaan vraagt. Hij maakt zich zorgen om zijn eigen vak. Het is een onderwerp waar ook onderzoeksbureaus zich op richten. In vakblad Villamedia vertelt onderzoeker Quint Kick van SvdJ over zijn onderzoek naar de stand van de regionale en lokale journalistiek. Het onderzoek heet ‘Gelukkig zijn hier geen journalisten’ en geeft een beeld van de lokale stand van zaken in de 21e eeuw. Hieruit blijkt dat de Nederlandse burger gemiddeld iets meer dan tien lokale nieuwsbronnen uit eigen regio ter beschikking heeft. Dat lijkt veel, als je alleen let op de kwantiteit. De inhoud is interessanter wanneer blijkt dat de berichten vooral gaan over 112-nieuws en cultuur en uitgaan. Nieuws over politiek wordt in zeven van de tien gevallen gebracht in de vorm van een ‘kortje’, waarin hooguit één en vaak zelfs geen bron aan het woord komt. Een succesverhaal in de regiojournalistiek is dat van de Drentse Commissaris van de Koning. Het nieuws rondom Jacques Tichelaar is niemand ontgaan, en is ooit in de wereld gebracht door een lokale journalist. De regiotijgers zijn er dus nog wel.

Een van Quints collega’s tijdens het in 2014 afgeronde onderzoek is Lammert Landman. Gedurende het onderzoek sprak hij met regionale waakhonden. ‘’We hebben de interviews met deze journalisten niet meegenomen in ons onderzoek. We kozen voor cijfermatige resultaten. Er was nog nooit eerder in Nederland onderzoek gedaan naar de status van de lokale journalistiek en daarom vonden we de harde feiten relevanter’’, aldus de onderzoeker.

Op de vraag waarom het zo belangrijk is dat professionele journalistiek op kleine schaal moet blijven bestaan antwoordt hij: ‘’Journalistiek bedrijven is gevoel hebben voor de situatie en de mensen kennen. De spreekwoordelijke ‘vinger in de pap’ hebben. Een belangrijke rol voor de journalist in de regio is het controleren van de gemeentelijke macht. Het gebeurt anders niet en dan is corruptie mogelijk.’’

Het onderzoek is alweer wat achterhaald als je het Landman vraagt. Er zijn inmiddels veel dorpen en steden die de lokale krachten bundelen. Het clusterproces zorgt voor optimisme in de lokale en regionale journalistiek. Wie dus toch kiest voor hetzelfde vak als dat van regiocowboy Jack F. Kerklaan, luistert en huivert naar zijn gouden tip: