Tegenwoordig heeft elke omroep wel een kookshow of een programma met een kookonderdeel. Hoe kun je als tv-chef succesvol zijn in deze overvloed aan kookgeweld, en als je al succesvol bent, hoe groot is je merk en je invloed dan? Ramon Brugman legt het uit.

Ramon Brugman werd eind 2006 bekend dankzij zijn video’s op YouTube. Onder de titel Bakken met baard was Brugman, voordat het überhaupt cool was, de eerste Enzo Knol. In zijn shows bakte Ramon dingen als Saucijzenbroodjes, cake en kruidnoten; dit klinkt heel burgerlijk, maar alles werd bereid met het hoofdingrediënt, wiet. Tegenwoordig is Brugman te zien in het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten, wat elke doordeweekse avond om tien voor zeven te zien is op NPO 2. Gaat deze bebaarde chef timmeren aan een nieuw imago na Bakken met baard? En zijn er al Brugman pannensets in ontwikkeling?

Waar ontstond uw passie voor koken?

“Ik stond als klein jongetje al in de keuken, ik had vooral interesse in bakken. Toen ik op de middelbare school zat koos ik ervoor om me te verdiepen in de wereld van patisserie. Eigenlijk is dit een luxe versie van de gewone bakker en je houdt je vooral bezig met zoetigheden. Na elf jaar was ik toe aan iets nieuws, ik kende het keukenpersoneel van een restaurant. Ik ben in dit restaurant aan de slag gegaan en ik kreeg een klassieke Franse behandeling: er werd veel tegen me geschreeuwd, ik moest hard werken en als de rest aan een drankje zat, kreeg ik nog een paar kilo aardappels te schillen. Ondanks de roerige atmosfeer heb ik wel veel nuttige ervaring opgedaan in deze keuken.”

Is Bakken met baard voor herhaling vatbaar?

“Bakken met baard is echt klaar. Het was een spontane actie van mij en wat vrienden. Ik had wat wietplantjes, een vriend van me had net een camera gekocht en een andere vriend was weer handig met de computer. Het begon als iets kleins, maar toen de filmpjes eenmaal op YouTube stonden, werd het al snel overgenomen door Dumpert en uiteindelijk toonde Spuiten en Slikken ook interesse. Bakken met baard was leuk, maar ik wilde niet bekend staan als de wietchef.”

Van experimentele filmpjes naar het brave Binnestenbuiten?

“Ik werd gevraagd om eens te komen proef koken voor BinnensteBuiten. Ik dacht bij mezelf, waarom ook niet?! Ik ben als persoon niet extreem bezig met de toekomst op de lange termijn, het leek me daarom wel een leuke uitdaging om te koken voor dit programma. Ik heb erg veel plezier tijdens de opnames, dus ik ben zeker nog een lange tijd te zien op NPO 2.”

Wat vindt u van tv koks?

“Eigenlijk vond ik chefs op tv nogal sukkelige figuren. Ik realiseerde me laatst dat ik nu ook een kok op tv ben en dat ik dus ook thuishoor in het rijtje van de sukkels.”

Heeft u veel invloed op de productie van uw kookitem?

“Eigenlijk heb ik invloed op alles, ik bepaal namelijk zelf wat de gerechten zijn. Wel is er met de redactie overleg over de verdeling van vlees, vis en vegetarische gerechten, om zo een goede balans te houden met de gerechten van de andere koks die op andere dagen in BinnensteBuiten te zien zijn. Ik draai drie opnames op een dag, waarbij ik een betaalbaar gerecht, een snel gerecht en een vrije keuze van mijzelf kook. Ook proberen we met het programma in te spelen op feestdagen en de seizoenen. Tijdens de opnames werk ik zonder script en voorziet de redactie mij zo nodig van extra informatie over een ingrediënt of een bepaald gerecht.”

 Wat gebeurt er met de gekookte gerechten?

“De crew van BinnensteBuiten is best groot. Het team in de kookstudio, meestal 4 personen, mag als eerste aanvallen op mijn creaties, als er nog eten over is wordt dat in bakjes gestopt en mee naar huis genomen. Zo vragen mijn vrouw en kinderen, voordat ik ’s ochtends naar de studio ga, wat ik die dag kook. Als het in de smaak valt, moeten er zeker een paar bakjes mee naar huis, zo gaat het eraan toe in het leven van een chef-kok…”

Ramon tijdens een opname

Timmert u aan een nieuw merk na Bakken met baard?

“Bakken met baard is een succes wat ik niet ga overtreffen, voor mij hoeft dit ook niet. Ik ben eerlijk gezegd niet bezig met het vormen van een nieuw merk rondom mezelf. Mocht er toch iemand interesse hebben om Ramon Brugman pannen te ontwikkelen dan werk ik uiteraard mee, dat zijn natuurlijk wel de krenten in de pap!

Hoe moet een tv-chef nog opvallen nu bijna elk programma een kookonderdeel heeft?

“Geen idee. Ik vind het wel prettig als een tv kok zich normaal gedraagt en kennis heeft van zijn vak.”

Hoe groot is uw invloed als tv kok?

“Die invloed is best groot. Als ik zalm bereid op tv krijg ik te horen in de winkel waar ik de zalm heb gehaald, dat de verkoop van deze vis is gestegen. Daarnaast worden mijn recepten online vaak opgezocht, dus ik kan wel bepaalde invloed uitoefenen. Ik gebruik het vooral om mensen duidelijk te maken dat gezond eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn, dat het echt niet veel meer tijd kost en dat het gewoon veel lekkerder is.”

Meer verhalen horen van tv-chefs? Lees hier het interview met de Belgische chef-kok Wim Ballieu.