Binnenstromen bij een radiostation; de droom van iedereen met een passie voor radio. Qmusic geeft deze mensen de kans zichzelf te bewijzen tijdens jaarlijkse Q-college.

Het overbrengen van informatie, sfeer, amusement en muziek – en dat alles, in de vorm van enkel geluid. Het maken van radio is niet voor iedereen weggelegd. Maar voor de mensen die er sterk in geloven zich hierop te willen storten, zich kunnen onderscheiden van de rest en met enkel geluid een groot deel van Nederland denken bezig te kunnen houden, zijn er manieren om bij radiostations binnen te komen.

Bij Qmusic gaat het anders dan bij andere stations, namelijk via Q-college: de interne opleiding tot radio-dj. Hier leer je alle facetten van het radio maken. Denk daarbij aan stemgebruik, productie, techniek, audiovormgeving, etc.

Joost Swinkels (19) werkt nu zo’n anderhalf jaar als DJ voor Qmusic en nam twee jaar geleden deel aan Q-college. Cecile Fayn (24) is overgebleven als een van de vijf mensen die de komende Q-college mogen volgen.

Wat moest je doen voor en bij Q-college?
Cecile: ‘’Drie weken geleden heb ik m’n filmpje opgestuurd voor de selectie. Die zaterdag erop was al meteen de selectie waarbij we een onderwerp kregen waar we een minuut over moesten praten. Heel vet om dit dus ook in de echte radiostudio te doen! Daarna was er nog een pitch voor een nieuw idee voor Q.
Ondertussen heb ik komende zaterdag al m’n derde college van de acht. Daarna is het nog de vraag wat er gaat gebeuren. Het is gelukkig niet zo’n afvalrace; er wordt echt gekeken wie er bij past. Kan dus goed dat dat er meer zijn.’’

Was Qmusic je eerste keus?
Joost: ‘’Qmusic was inderdaad mijn eerste keus. Ik had de kans bij een ander radiostation om een zelfde traject te volgen, maar ik had een beter gevoel bij Qmusic.’’

Cecile: ‘’Q is wel de enige zender die voor mij bereikbaar was omdat zij op deze manier nieuwe mensen aannemen. Ik luisterde wel altijd naar Q.’’

Mocht je meteen aan de slag als DJ?
Joost: “Nee, want ik heb uiteindelijk niet het Q-college gewonnen. Dat was Stephan Bouwman. Ik heb wel contact gehouden met Qmusic, mijn accent afgeleerd en toen nog een flink aantal demo’s gemaakt. Zo ben ik uiteindelijk toch nog bij Qmusic terecht gekomen, waarna ik op 31 oktober 2015 m’n allereerste programma bij Qmusic maakte.”

Wat heb je in je Qmusic loopbaan al bijgeleerd?
Joost: ‘’Hoe je radio maakt die aansluit bij de doelgroep en hoe je de luisteraar helemaal centraal kunt zetten.’’

Hoe onderscheid jij je van de rest?
Joost: ‘’Ik denk dat ik vooral lekker echt ben. De Joost die je in het echt kent hoor je ook op de radio!’’

Welke tips zou je geven aan iemand die nu mee zou doen aan Q-college?
Joost: ‘’Blijf jezelf. Dan komt het echt goed. Doe je niet anders voor dan dat je bent, want daar prikt iedereen door heen. Zorg voor authenticiteit. Val op in een positieve zin en geef nooit op!’’

Cecile: ‘’Wees jezelf en laat het over je heen komen. Ze vinden het fijn als je enthousiast bent. Je hoeft dus ook niet per se ervaring te hebben. Het gaat er echt om dat je je persoonlijkheid laat zien.’’