Zonder het negatieve frame in de media was DENK op vijf of zes zetels terecht gekomen na de Tweede Kamerverkiezingen. Althans, dat zegt Selçuk Öztürk, voorzitter en mediawoordvoerder van de partij. Het botert niet echt tussen DENK en de journalistiek. Volgens Öztürk begon dat al na de afsplitsing van de PvdA.

Het moment waarop hij met collega Kuzu van de trappen afliep staat nog in zijn geheugen gegrift. Öztürk verbaasde zich direct over het feit waarop hij en Kuzu het nieuws haalden. ”Dominique van der Heyde sprak in Nieuwsuur over Turkse kamerleden die zich afsplitste, maar dat ben ik niet, ik ben een Nederlands kamerlid en zo wil ik ook behandeld worden. Vanaf dat moment hadden we zoiets, dit pikken we niet.” Leuzen als: ‘trap er niet in’ en ‘wen er maar aan’ volgde.

Erdogan of Rutte?
Öztürk vindt het vooral erg dat hij na de veertig jaar in Nederland waarin hij werkte voor zowel lokale als landelijke Nederlandse politiek weg werd gezet als Turks kamerlid. ”Ik word continu geconfronteerd met de loyaliteitsvraag: ben je trouw aan Erdogan of aan Rutte?” De partij heeft zich direct na het Nieuwsuur-akkefietje kritisch laten horen: ”Turkse kamerleden zitten in Ankara, niet hier.”

Nieuwsproductie
De Nederlandse media zitten met een diepgeworteld probleem vindt de Turks-Nederlandse Limburger. ”Het echte verhaal mag niet verteld worden, de media loopt achter eigen gemaakte hypes aan.” Er zou volgens Öztürk geen nieuws verslagen, maar geproduceerd worden in Den Haag. ”Als journalisten niks te schrijven hebben komen ze bij ons langs: hebben jullie nog wat nieuws voor ons? Vaak is het zo dat er een onderwerp is, dan wordt er wat gelekt naar de media, die maken er een groot item van, vervolgens stelt een kamerlid vragen en op die manier komen ze in beeld.” Öztürk wil niet meedoen aan het spel dat volgens hem al decennia lang gespeeld wordt.

Angst voor journalist
”Toen ik bij de PvdA een probleem op wilde lossen, werd er gevraagd wat er morgen in de krant zou staan, dat is toch waanzin?” Het gaat in Den Haag niet om problemen oplossen maar om het halen van de media, vindt Öztürk. Hij zegt dat veel kamerleden bang zijn voor journalisten. ”Als je de Telegraaf het nieuwtje dat ze willen niet geeft, wordt er negatief over je geschreven. NRC-journalist Tom-Jan Meeus kwam laatst naar me toe en zei: als ik je bel neem je op. Het is toch erg dat een volksvertegenwoordiger op deze manier onder druk wordt gezet door een journalist?” Volgens Öztürk is DENK de enige partij die geen angst voor de journalistiek heeft, daarom zou de partij altijd negatief het nieuws halen.

Media weren
Bang voor de journalistiek en de media is DENK nooit geweest. Of toch wel? PowNed moest worden opgedoekt en diverse media werden geweerd tijdens de verkiezingsavond bij de partij. ”Wat zou jij doen als er steeds negatief over je wordt geschreven? We hebben trouwens wel gewoon de NOS binnen gelaten en iedereen kon meekijken via de livestream.” De NVJ had daar geen boodschap aan en tikte de partij op de vingers, DENK had daar vervolgens weer lak aan. De partij ziet geen toekomst voor de traditionele media. ”Wij hebben een studio in Rotterdam waar we wekelijks een Q&A doen voor Facebook. Sociale media, dat is de toekomst.”

Geen goede controle
Volgens Öztürk bestaat de traditionele media binnen vijf jaar zelf niet meer als het zo doorgaat. Dat wijt hij voornamelijk aan de ‘grijze man’ en het lage vertrouwen in de journalistiek. ”Bij advocaten en artsen heb je onderlinge controle, in de journalistiek is dat er niet.” Ook de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) ziet Öztürk niet als goede controle. ”Daar komen wekelijks een paar kleine zaakjes aan bod. Vervolgens komt de rectificatie op pagina vijftien in de krant te staan.” De enige weg voor rechtvaardigheid is volgens Öztürk de rechter. ”Dat kost heel veel geld, dus vele laten het mediageweld over zich heen komen.” Hij pleit dan ook voor een eed om het vertrouwen in journalisten en de media te herstellen.

Naar Mali
”Zolang de grijze man bepaald, zal het vertrouwen in de media dalen.” Met de grijze man bedoelt Öztürk de gemiddelde hoofdredacteur die het op redacties voor het zeggen heeft. ”Er zitten regelmatig journalisten bijna bij ons te huilen. Die zeggen: we hadden een goed onderwerp maar de inhoud en kop zijn aangepast. Jonge journalisten kunnen op deze manier niet het echte verhaal vertellen.” Volgens Öztürk moet er gedegen onderzoek worden gedaan, moeten journalisten af van hypes en het echte verhaal kunnen vertellen. ”De journalistiek barst van het geld. Maar als er iets gebeurd gaan ze er met dertig tegelijk op af. Ik zou zeggen; ga na de hype bij iemand langs en schrijf het echte verhaal op. Geef die persoon de ruimte om zijn verhaal te vertellen, ook al geloof je er niet in. Het is zijn werkelijkheid. Daar heeft de burger recht op.” Volgens Öztürk zou het een stuk gezelliger worden als alle ‘grijze mannen’ en kamerleden naar Mali worden gestuurd. ”Dan hebben we al die hypes niet.”