Een opvallende transfer binnen de radiowereld als we de geruchten van het Algemeen Dagblad mogen geloven. Q-music-duo Mattie Valk en Wietze de Jager zouden deze zomer overstappen naar het deejayloze Sky Radio. Hiermee biedt het non-stop muziekstation in een klap een uniek format aan binnen Nederland, door alleen in de ochtend met dj’s te werken.

Eerder meldde het AD dat Sky Radio een onderzoek onder haar luisteraars hield met de vraag of ze op een ochtendshow zitten te wachten. Opvallend genoeg was de grootste groep luisteraars positief over het idee. In Duitsland werken zenders al vaker met een soortgelijk radiomodel. Veel luisteraars willen in de ochtend geïnformeerd worden over het nieuws en de rest van de dag naar muziek luisteren. Mattie en Wietze zouden bij Sky zo’n 4 ton per jaar gaan verdienen, terwijl Q-music niet meer dan 2 ton per jaar wil betalen.

Sky Radio behaalt al jarenlang stabiele luistercijfers, maar scoort matig tijdens de ochtendspot. Het marktaandeel verschilt zo’n drie procent in vergelijking met de rest van de dag. Hoewel het radio duo de luistercijfers hoogstwaarschijnlijk opkrikt, is het vooral een strategische stap. Een van de belangrijkste concurrenten van Sky Radio is het groeiende Q-music. Sky behaalde tijdens de eerste twee maanden van dit jaar een marktaandeel van zo’n 9,7 procent op de voet gevolgd door Q-music met een aandeel van 9,2 procent. Door het wegkapen van Mattie en Wietze verzwakt het nonstopmuziekstation direct de concurrent en speelt het in op hun eigen zwakke ochtendpositie.

Radio consultant Tijs Bakker werkte van 2002 tot en met 2004 als muziekcoördinator bij Sky Radio en zou de transfer een goede en vooral noodzakelijke actie vinden. “De ochtendshow van Mattie en Wietze heeft zich al bewezen. Als het doorgaat, zal dat Q-music veel reclame-inkomsten gaan kosten. Daarnaast zal het de zender voor de rest van de dag ook goed doen; veel luisteraars blijven na de ochtend hangen”, zegt Bakker.

Mattie en Wietze zijn uitgegroeid tot de boegbeelden van Q-music en vierden afgelopen week nog hun vijfjarig-jubileum op de zender. Het duo ging vijf dagen lang geboeid door het leven. Q-music zelf ontkent het vertrek van de dj’s en wil verder niets kwijt over het gerucht.