Een van de eerste dingen die je als beginnende journalist leert is: doe zo veel mogelijk ervaring op als freelancer. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe begin je ermee? Hoe zorg je dat jij als beginnende journalist in beeld komt bij de mediabedrijven? Mediaredactie zette vier tips voor je op een rijtje die nader worden uitgelegd door twee (ervarings)deskundigen.

Martijn Berntsen werkt als jobcoach voor GORTcoaching. Hij is gespecialiseerd in het begeleiden van freelancers, zowel bij beginners als bij de ervaren ZZP’ers.

Stijn van Mierlo is derdejaars student journalistiek op de Fontys Hogeschool in Tilburg. Hij werkt voor Studio040, het Eindhovens dagblad en Nieuws.nl. Hij geeft tips over zijn eigen ervaring op het gebied van freelance journalistiekstudenten.

  1. Interesses

Als je gaat freelancen is het verstandig om eerst uit te zoeken wat je wilt.

Martijn: “Wat maakt je uniek? Is het haalbaar wat je wil? Waar ben je zelf goed in en waar niet? Overleg met familie en vrienden en vraag wat ze bij je vinden passen en wat niet. En heel belangrijk: wat heb je te bieden? Neem de tijd om dit voor jezelf op een rijtje te zetten.”

Stijn: “Het is niet makkelijk om als beginnend journalist goed aan het werk te komen. Het is slim als je tijdens je opleiding begint met freelancen. Je doet dan veel ervaring op.”

Bedenk dat je, wanneer je begint met freelancen, er nooit slechter van zult worden. Wie weet blijf je zelfs wel hangen bij een bedrijf en heb je na je afstuderen je eerste baan al in the pocket!

  1. Netwerken

Netwerken is de sleutel! Probeer mensen te bellen en zo min mogelijk te e-mailen. Bellen gaat namelijk veel sneller en daarbij weet je meteen waar je aan toe bent!

Martijn: “Wanneer duidelijk is wat je precies wil, ga je vervolgens de markt op. Bel mensen op die je kent. Vanuit je opleiding of oude opdrachtgevers. Zoek contact met ze, spreek met ze af.”

Stijn: “Na mijn stage mocht ik blijven bij Studio040, maar voor het ED en Nieuws.nl heb ik gesolliciteerd. Dat was eigenlijk gewoon op goed geluk, want ik wist niet dat er vacatures openstonden. Het is ook slim om even te bellen voordat je een sollicitatiemail naar ze stuurt. Dan weten ze dat je geïnteresseerd bent.”

Vervolgens is je LinkedInaccount aan de beurt. Zorg dat deze up-to-date is en blijft.

 

3. Specialiseren

Het is belangrijk om niet teveel hooi op je vork te nemen. Besef ook, hoe graag je ook wilt beginnen met freelancen, dat je nooit alles kunt doen.

Martijn: “Achterhaal wat mensen willen en juist waar ze niet op zitten te wachten. Toon initiatief en bied jezelf aan: wat kan ik voor je doen? Wees niet te ongeduldig. Als het bij het eerste bedrijf niet lukt, dat is meer dan normaal. Verwacht ook niet dat je meteen je brood kunt verdienen met je freelanceractiviteiten. Dat heeft tijd nodig! Je hoeft niet alles aan te nemen wat er aangeboden wordt. Als je dat doet, maak je niet duidelijk op welk gebied jij je specialiseert. Hoe concreter je bent in wat je kunt en doet, hoe eerder mensen weten waar ze jou voor kunnen benaderen. Specialiseren is een pré.”

  1. Het echte werk

Mocht het freelancen op rolletjes lopen en krijg je zelfs een aantal betaalde opdrachten geregeld, dan wordt het tijd om serieuze stappen te nemen om je bedrijfje op te zetten. Vraag een KvK-nummer aan, maak naamkaartjes en zorg dat je administratie op orde is.

Martijn: “Als ZZP’er wordt er van je verwacht dat je meteen doet wat je moet doen. Als vrijwillige freelancer kun je daarin wat meer experimenteren en dat is fijn als beginnende journalist. Mocht het goed gaan, dan kun je altijd overleggen met je opdrachtgever wat de mogelijkheden zijn binnen het bedrijf.”

Kortom: schrijf die bedrijven, begin met je netwerk en ga freelancen. Want met onze tips heb jij die opdrachten zo binnen!