Je eerste documentaire maken over het leven van een ALS-patiënt is niet niks. Journalist Vincent de Vries maakte samen met Marcel van der Zee en Ronald Top een documentaire over oud-voetballer Fernando Ricksen. Acht maanden lang volgden ze de 40-jarige, bij wie in 2013 ALS werd geconstateerd. “In die acht maanden had het gekund dat Fernando zou komen te overlijden.”

De Vries richt zich normaal gesproken op de schrijvende journalistiek. Naast de biografie Vechtlust over Ricksen schreef hij boeken over Hans Kraay jr (Kraay) en Anouk Hoogendijk (Balverliefd). Onder meer vanwege de contacten die hij dankzij Vechtlust had, werd De Vries gevraagd om mee te werken aan de documentaire Fernando Ricksen – De Finale Strijd. Zo’n tien keer bezocht het drietal de oud-voetballer, die momenteel in Spanje woont. “We wisten niet goed wat we konden verwachten”, vertelt De Vries. “Afspraken maken was soms moeilijk. Niet alleen vanwege de afstand, maar ook omdat je als ALS-patiënt soms slechte dagen hebt. Fernando leeft met de dag en het was af en toe fysiek onmogelijk voor hem om gefilmd te worden.”

“We wisten niet goed wat we konden verwachten”

Omdat De Vries van origine aan schrijvende journalistiek doet, was het even wennen in de wereld van de documentaires. Dat bracht ook veranderingen met zich mee. “We hebben geregeld anderhalf uur gefilmd en uiteindelijk maar één minuut gebruikt. Bij documentaires gooi je echt veel beeldmateriaal weg.”

Camera stilgezet

Het geld voor de documentaire werd via crowdfunding bij elkaar gebracht. Zelfs supporters van het Schotse Celtic, de aartsrivaal van Ricksens oude club Glasgow Rangers, zorgden voor een financiële bijdrage. “Fernando wil met de documentaire alles laten zien.” Toch is één keer de camera stilgezet. “Dat was in het ziekenhuis. Hij begon hevig te snikken. Op een gegeven moment zijn we gestopt met filmen en hebben we een arm om hem heen geslagen. We wilden niet dat het een sensatiedocumentaire werd.”

Vincent de Vries was afgelopen woensdag te gast bij RTL Late Night. Daar werden ook beelden van de documentaire vertoond. 

Vriendschap

Ricksen en De Vries zijn ook goed bevriend. Ze kennen elkaar al sinds de eeuwwisseling, maar toen ze in 2011 aan de slag gingen met een biografie over Ricksen, groeiden ze naar elkaar toe. Zeker nadat er in 2013 bij Ricksen ALS werd geconstateerd. “Een vriendschap maakt het natuurlijk wel moeilijker om objectief te blijven, maar dat was voor deze documentaire ook niet nodig. We hebben Fernando niet intensief geïnterviewd, slechts af en toe wat vragen gesteld. We wilden zijn leven in beeld brengen. Het was anders geweest als ik bijvoorbeeld onderzoek naar hem deed. Dan is de vriendschap wel een belemmering.”

“Fernando vindt het moeilijk om over zijn ziekte te praten met onbekenden.”

Zijn vriendschap met Ricksen had voor de documentaire ook voordelen. “Fernando vindt het moeilijk om over zijn ziekte te praten met onbekenden. Hij moet mensen om zich heen hebben die hij goed kent. In het begin had hij moeite met de camera voor zijn neus, maar na een tijd had Fernando nauwelijks in de gaten dat er gefilmd werd.”

 Fernando Ricksen over de documentaire Fernando Ricksen – De Finale Strijd.

De huidige situatie van Ricksen is De Vries niet in de koude kleren gaan zitten. Tijdens de documentaire moest rekening gehouden worden met verschillende scenario’s. De gemiddelde levensduur vanaf het moment dat iemand ALS heeft is drie tot vijf jaar. “Het doet me wel wat. In die acht maanden had het gekund dat Fernando zou komen te overlijden”, zegt De Vries. “Hij gaat de documentaire zelf niet bekijken. Fernando heeft zijn boek ook niet gelezen. ”Ik weet wel hoe mijn leven is geweest’ zei hij.”

De documentaire Fernando Ricksen – De Finale Strijd wordt maandag 24 april om 22.00 uur uitgezonden op RTL7.