Bij de naam Sjoerd Ruiter gaat niet bij elke Nederlander een lichtje branden. Toch werd hij tientallen jaren geleden omschreven als de nieuwe Johan Cruijff. Ruiter stopte na enkele jaren gedesillusioneerd met voetballen, bleef zijn hele leven last houden van die vergelijking en hield er zelfs psychische problemen aan over.  

Na Ajax – Feyenoord (2-1) raakten supporters, trainers en journalisten niet uitgepraat over het sensationele optreden van de zeventienjarige Justin Kluivert. Hij speelde directe tegenstander Rick Karsdorp het licht uit de ogen. Diezelfde Karsdorp werd de maanden daarvoor door verschillende media de hemel in geprezen. Abdelhak Nouri viel na 64 minuten in bij de Amsterdammers. De twintigjarige voetballer werd toen hij nog net een tiener was door columnist Henk Spaan vergeleken met Cruijff.

Arno Vermeulen, chef voetbal bij NOS en regelmatig analyticus bij Studio Voetbal, vindt de media-aandacht voor jonge voetballers wel meevallen. “Het probleem in Nederland is dat er veel jonge spelers zijn in de Eredivisie. Wij journalisten worden nu eenmaal ingehuurd om onze mening te geven over het Nederlandse voetbal. Die mening kunnen we niet aanpassen aan de leeftijd van de speler.” NOS heeft geen protocol voor jonge voetballers. “Het zijn geen baby’s”, zegt Vermeulen stellig. “We behandelen jonkies en oudere voetballers op dezelfde manier.”

Hunkering

Volgens Sjoerd Mossou, sportjournalist bij Algemeen Dagblad, worden jonge talenten juist veel te snel gehypet door de media. “Deels is het ook hunkering: we willen geloven dat we een nieuw toptalent hebben ontdekt, juist in deze donkere tijden. Maar tegelijk is het ook een beetje van alle tijden: Toen ik bij Voetbal International werkte, hadden we een interview met Sparta-trainer Dolf Roks. Hij zei dat zijn middenvelder David Mendes da Silva wel wat op oud-international Frank Rijkaard leek. Prompt stond het groot op de cover van VI: ‘David Mendes da Silva – De nieuwe Frank Rijkaard’. Zo werken media soms, en zo denken ook supporters.” Vermeulen sluit zich hierbij aan. “We willen allemaal de nieuwe Johan Cruijff ontdekken en worden dan al snel warm van jonge jongens die goed spelen.”

We willen allemaal de nieuwe Johan Cruijff ontdekken. – Arno Vermeulen

De Ligt

Een van de jonge voetballers die de afgelopen weken in de spotlights stond was de zeventienjarige Matthijs de Ligt. Hij speelde een handjevol wedstrijden in het eerste elftal van Ajax, werd opgeroepen voor het Nederlands elftal en stond daar in de cruciale wedstrijd tegen Bulgarije in de basis. De Ligt speelde uiterst ongelukkig en werd in de rust naar de kant gehaald. “Ik heb het idee dat journalisten bij De Ligt redelijk terughoudend waren”, vertelt Vermeulen. ”Volgens mij dachten we allemaal ‘wat kan een jongen van 17 er nou aan doen?’ Het was anders geweest als bijvoorbeeld Bruno Martins Indi zo’n dramatische helft gespeeld had.”

Druk

Vermeulen vindt niet dat de druk voor talenten tegenwoordig groter is dan voorheen. “Alle grote Nederlandse voetballers waren achttien, negentien jaar toen ze hun debuut maakten. Ik denk ook niet dat sociale media ervoor gezorgd heeft dat spelers nu meer druk voelen.”

 De schouderklopjes en loftuitingen komen tegenwoordig vanzelf voorbij. – Sjoerd Mossou

Sociale media heeft volgens Mossou wel degelijk invloed. Hij vindt dat journalisten meer rekening moeten houden met de leeftijd van talenten. “De jongens van nu hoeven niet eens meer de krant te lezen, de schouderklopjes en loftuitingen komen tegenwoordig vanzelf voorbij. Afsluiten is onmogelijk geworden. Bovendien komt alles, elke wedstrijd, op televisie. Zelfs jeugdwedstrijden. Toen Marco van Basten debuteerde in Ajax 1, kende niemand hem. Vergelijk dat maar eens met de Nouri’s of de Donny van de Beeks van deze wereld. Dat legt een ongezonde druk op een jong mens, dat kan niet anders.”

Image Credits: Serg Holohok.