Documentairemaakster Ester Gould co-geregisseerde met journalist Reijer Zwaan de wereldberoemde  documentaire ‘Strike a Pose’. Gould hield op dinsdag 11 april een presentatie over haar documentaire tijdens het INPUT festival in het Beeld en Geluid. Zij vertelt hoe de voorbereiding ging en waar ze tijdens het filmen tegenaan liepen. Naast de ervaringen en de tips, kreeg het publiek  ook de indrukwekkende documentaire te zien.

Door: Amber Kuijs en Janna Hoofs

Gould vindt documentaires maken een van de leukste ding die er zijn, vertelt zij heel enthousiast. Volgens haar is het storytelling, ze kan zich er eindeloos mee bezighouden. “Ik vind het een eer, je mag nieuwsgierig zijn naar andermans leven , en je komt in een vaak in werelden waar je anders nooit in terecht zou zijn gekomen. Nu mag je onbeschaamd nieuwsgierig zijn, nou dat is toch een soort voorrecht.”

‘Strike a Pose’ is een documentaire over de zeven dansers van de Madonna ‘Blond Ambition Tour’ in 1990. Zes homo’s en een hetero werden uitgekozen door de wereldberoemde danseres. De tour van de ster stond in het teken van seks en jezelf uiten. Dit zijn twee hele nadrukkelijke thema’s in de film. Wij van de Mediaredactie keken de docu en spraken Ester over de documentaire ‘Strike a pose’.

Een goede documentaire moet je meeslepen. Het is toch storytelling en als documentairemaker maar ook als journalist ben je verantwoordelijk om dat verhaal zo goed mogelijk te vertellen.

INPUT nu ook voor studenten
Sinds drie jaar  heeft het INPUT festival ook een studentendag en hier werd goed gebruik van gemaakt. Ze mochten vragen stellen aan de documentairemakers en vroegen interviews aan. Wij hebben een paar studenten gesproken over waarom ze hierheen zijn gekomen en wat ze hebben geleerd.

Dit jaar stonden naast Ester Gould nog meer filmmakers die een indrukwekkende documentaire hebben gemaakt of een filmplan hebben opgesteld. Dit alles om filmmakers te helpen met het voorbereiden van hun documentaire. Andere documentairemakers die dit jaar op het festival stonden waren de Belgische Peter Triest, de Noorse Mari Bakke Riis en Jenny Peeters.