Een journalistiek format bij een medium van een voetbalclub, hoe vrij ben je in het maken van het programma en kan je eigenlijk kritisch zijn? Fresia Cousiño Arias, presentatrice van Ajax TV en Jeroen Toet, presentator van PSV TV, zeggen alle vrijheid te hebben en voldoende kritisch te kunnen zijn.

“Clubkanalen zoals Ajax TV waren vroeger echt communicatiekanalen van de club, tegenwoordig is het gewoon journalistiek”, zegt presentatrice van Ajax TV Fresia Cousiño Arias. “Het is geen campingtelevisie meer, als je begrijpt wat ik bedoel”, vervolgt ze.

Cousiño, die naast Ajax TV ook actief is voor RTL Sport Update en het YouTube kanaal FC Afkicken merkt geen verschil in of ze een item voor RTL opneemt of voor Ajax TV. Ze meent alle vrijheid te krijgen van Ajax in het maken van het programma. “Net als andere journalisten moeten wij ook netjes een mailtje naar de perschef van Ajax sturen als wij iemand te gast willen hebben in de studio.” De onderwerpen waar ze het in de uitzending over heeft, bepaalt ze samen met haar eindredacteur. “Er is daarin geen invloed van Ajax. Zelfs niet als de trainer Peter Bosz of technisch directeur Marc Overmars te gast is.”

Kritisch op Overmars
Ze noemt het interview met Marc Overmars als een mooi voorbeeld van de vrijheid die ze heeft. In dat interview bevroeg ze de technische directeur van Ajax kritisch over het kapitaal dat op de bank staat en niet wordt uitgegeven aan nieuwe spelers, ten ongenoegen van een grote schare fans.

Iemand op de snijplank leggen is volgens Cousiño weer het andere uiterste en heeft volgens haar ook weinig zin. “Je kan wel iemand op de snijplank leggen, maar de kans dat je daarna die persoon nog ooit te spreken krijgt is heel klein. Er is altijd sprake van een zekere nuance in de sportjournalistiek, zo ook bij Ajax. Ik vergelijk het altijd met Piet en Henk in de kroeg die daar een grote mond hebben maar in iemands gezicht toch nuance tonen.”

Clubbelang maar geen pr-praatje
De wekelijks in het Philips Stadion opgenomen talkshow van PSV TV is ook een onafhankelijk programma, stelt presentator Jeroen Toet. “Natuurlijk dient het programma het clubbelang van PSV, maar in principe zijn we onafhankelijk en hebben we het over wat er binnen de club speelt.” Bij PSV TV zijn naast spelers, trainers, oud-spelers of andere prominente PSV-figuren, ook vaak sportjournalisten te gast. Daarmee lijkt het programma onafhankelijkheid te willen benadrukken.

Toet werkt voor Southfields, een Nederlandse televisieproducent die gespecialiseerd is in het maken van sportproducties. “PSV TV wordt uitgezonden op FOX Sports en is bedoeld voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de actualiteiten bij PSV.” Het is een programma over PSV in opdracht van PSV. “Maar het is zeker geen pr-praatje.”

Transparantie
Perschef van PSV Thijs Slegers zei ooit in een interview met NRC: “PSV wordt de meest open topclub van Europa.” Toet beaamt dit: “Ik merk dat ik alle vrijheid heb om kritisch te zijn in mijn vragen tijdens de uitzending. Het is daarnaast nog nooit voorgekomen dat de directie van de club tegen mij zei dat ik sommige onderwerpen of thema’s beter niet kan aanhalen.” Als hij op één of andere manier voelt dat hij niet meer alle vrijheid heeft, of als de club wil dat onderwerpen niet worden aangesneden in het programma, dan zal hij meteen het gesprek aan gaan met de perschef.