Donald Trump verbaasde en choqueerde de wereld toen hij 8 november de verkiezingen won. Zijn overwinning was voor velen onwerkelijk; een uitkomst die niet voor mogelijk werd gehouden. Dagelijks lezen we dat elke dag dat Trump in het Witte Huis zit, de Verenigde Staten steeds dieper de afgrond in zakt. Waarom berichten de media over Trump op die manier?

Als we de Amerikanen moeten geloven, is het ‘executive office’ van de president van de Verenigde Staten het machtigste instituut op aarde. Donald Trump was echter niet ieders favoriet om er de komende vier jaar plaats te nemen als 45e Amerikaanse president. Met zijn opvallende verschijning en uitspraken wist hij in korte tijd veel mensen tegen zich in het harnas te jagen. Terwijl veel politici weinig terecht brengen van hun verkiezingsbeloftes, stortte Trump zich volledig op alles wat hij beloofd had te doen. Een fijne afwisseling van de gebruikelijke politieke besluiteloosheid? Afgaande op de waterval van kritiek en protest, lijkt het alsof Trump niks goed kan doen. Dagelijks berichten media over alles wat mis gaat binnen de ‘Trump Administration’. Gaat er eigenlijk iets goed? En waarom horen we dat niet?

“Make America Great Again”

Trump strijdt tegen alle ‘vijanden’ van Amerika en hij doet dit voor het Amerikaanse volk. Dit moet niet alleen blijken uit alles wat hij aankondigt te gaan doen, maar ook uit de dingen die hij tot nu toe al bereikt heeft ‘in office’. Als een bezetene begon hij na de inauguratie zijn to-do-lijst af te werken. Zo draaide hij verschillende acties van zijn voorganger terug en beëindigde hij de Amerikaanse deelname aan de Trans Pacific Partnership. Deze samenwerking zou te weinig voor Amerika opleveren. Aan de andere kant pompt Trump 250 miljard in de Amerikaanse infrastructuur. Ook pakt hij IS aan en staat hij achter het Amerikaanse defensieapparaat. Oorlogen wil hij daarentegen voorkomen. Daarnaast is hij tegen het aantasten van de homorechten. Dit zijn zaken die vooral op de achtergrond van de mediastorm zijn gebleven. Zijn inreisverbod en Mexicaanse muur voerden duidelijk de boventoon.

Zangeres Jennifer Hudson had in 2008 geen plek om naartoe te gaan nadat haar moeder, broer en neef waren doodgeschoten. Trump bood haar en enkele familieleden aan om in de Trump Tower te verblijven. Ook regelde hij beveiliging voor de familie Hudson. Dit alles deed hij voor niets. Ook stuurde Trump een cheque ter waarde van 25.000 dollar naar een militair die in 2014 gemarteld was in een Mexicaanse gevangenis. Hetzelfde deed hij voor een buschauffeur die in 2013 een suïcidale vrouw redde die van een brug wilde springen. Trump verzond een cheque ter waarde van 10.000 dollar. Eind jaren ’80 stelde hij zijn privévliegtuig ter beschikking voor een ernstig ziek 3-jarig kind. Het kind had medische apparatuur nodig om in leven te blijven en niet één Amerikaanse luchtvaartmaatschappij stond dit aan boord toe. Best attent van The Donald.

De frames van Trump

De handelswijze van Donald Trump werd al geanalyseerd ver voordat hij besloot voor de tweede keer deel te nemen aan de presidentsverkiezingen. Sindsdien is ‘The Donald’ echter onder een vergrootglas terecht gekomen – al is microscoop misschien een beter woord. Van de manier waarop hij handen schudt tot hoe zijn speeches zijn opgebouwd, alles wordt bestudeerd. Er wordt veel geframed rondom Trump, maar zelf is hij hier ook niet vies van. Professor Hans de Bruijn van de TU Delft publiceerde in de Tu Delft Repository zijn artikel ‘Donald Trump’s rhetoric: an analysis of his frames’. Later was zijn essay te lezen in Trouw.

De Bruijn legt in zijn artikel uit van welke frames de president gretig gebruik maakt. Zij zijn slim, en wij zijn dom. En dat is niet eerlijk. China, Rusland en de Mexicaanse overheid beschikken allemaal over een haast oneindig intellect. Ook belazeren ze de boel. Amerika zit in de tussentijd kinderlijk te kleien en zandkastelen te bouwen. Trump verandert dit allemaal, voor het Amerikaanse volk. En dat is ‘great’. Ook heeft Donald geen tijd voor politieke correctheid. Dat is mooi want Amerika heeft dat ook niet, zo verzekert Trump ons. Met dit argument wuift hij alle kritiek op zijn opvallende en soms vrouwonvriendelijke uitspraken weg. Een uitstekende strategie om niet in het frame te trappen van zijn opponenten.

The Real Donald

Het is overduidelijk dat vooral de negatieve aspecten van Donald Trump het nieuws halen. Als er al sprake is van positieve berichtgeving, lijkt dit vaak met een sarcastische ondertoon te zijn. Positieve daden van de Amerikaanse president raken bedolven onder de stortvloed aan kritiek, letterlijk. Zoekresultaten laten de negatieve berichtgeving zien: die vormen immers de meerderheid. Sinds Trump conventionele media de oorlog heeft verklaard is de berichtgeving allesbehalve positiever geworden. Volgens professor Andreas Schuck van de Universiteit van Amsterdam heeft de manier waarop er over Trump geschreven wordt, niet alleen met zijn acties te maken. Het komt namelijk ook neer op een oud gegeven binnen de journalistiek: ‘negativity sells’.

‘’Negatief nieuws verkoopt veel beter dan positief nieuws. Mensen willen graag weten of er gevaar is waartegen zij in beweging moeten komen. Als mensen dit willen lezen, dan schrijven journalisten hier ook over. Dit is geen verrassing. Daarnaast lezen mensen graag over vooraanstaande personen en naties. Ook aan die eis voldoet Donald Trump. Hoe groot de kans is dat er aandacht wordt besteed aan een bericht speelt ook mee. Als een negatief bericht over Trump nou eenmaal in het discours past, wordt het ook als zodanig geschreven en gepubliceerd’’, vertelt Schuck.

‘’Hoe er over Trump wordt geschreven is niet uniek binnen de journalistiek. Het geldt voor alle politici. Ik ben dus niet van mening dat Trump oneerlijk behandeld wordt door de media. Hypothetisch gezien is er een manier om van het negatieve frame af te stappen. Onverwachtheid is namelijk ook nieuwswaardig, net als negativiteit. De interventie in Syrië van vannacht was bijvoorbeeld onverwacht. Het gevolg was relatief veel positieve media aandacht. Veel andere politici steunen de actie.’’ Er zit dus meer achter het imago van Donald Trump dan alleen krantenkoppen. Een ding is zeker: het laatste artikel is nog niet geschreven.