‘Ze doen maar wat!’, ‘We gaan kapot aan de bureaucratie!’ of de bekende ‘draaikonten-uitspraak’, na vandaag zijn deze misschien verleden tijd. De afstand tussen het publiek en de politiek is in de loop der tijd erg gegroeid. “Er is een information gap”, zegt Frank du Mosch, journalist, presentator en bedenker van de nieuwe app Locali. Deze app gaat de democratie op lokaal niveau redden en wie weet, meer…

“Het bereik vanuit de gemeente richting het publiek wordt steeds slechter”, verklaart Du Mosch. Deze kloof tussen beide partijen moet terug gebracht worden zodat het wantrouwen jegens elkaar verandert. Het voorbeeld dat Du Mosch geeft, komt voort uit eigen ervaring.
“Op een doordeweekse dag stond er een man, bewapend met kettingzaag en oorkleppen, aan mijn deur met de vraag of ik mijn auto wilde verplaatsen. Dit omdat een zieke boom gekapt moest worden.” Zonder Du Mosch te informeren is de zaag in de boom gezet. “Ik had het huis deels gekocht omdat er zo en mooie boom voor stond”, vervolgt Du Mosch met een licht geprikkeld lachje.

Het feit dat hij niet was geïnformeerd over het kappen van die boom maakte hem boos. Dit gebrek aan communicatie was een probleem en gaf de start voor het zoeken naar een oplossing. Frank du Mosch is samen met Jeroen Illy (KRO/NCRV) aan de tekentafel gaan zitten. De uitkomst: Locali. Een app die de burgerparticipatie nieuw leven inblaast en de democratie op lokaal niveau terugbrengt.

Test periode
Locali kreeg eind 2015 een subsidie van honderdduizend euro van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Na ruim een jaar ontwikkelen, testen en verbeteren begint de app nu werkelijkheid te worden. “Sinds vandaag is Locali, naast Google Play, nu ook in de Appstore terug te vinden”, laat Du Mosch weten. Wie nu al met prangende vragen zit, een initiatief wil opperen of puur benieuwd is naar de app zelf, moet waarschijnlijk nog even wachten. De app moet eerst nog door een testperiode heen die in de gemeente Hilversum wordt afgenomen. Deze vindt binnen nu en twee weken plaats.

Op de vraag over hoeveel gemeentes interesse hebben in de app, wil Du Mosch niet uitweiden. Wel liet hij weten dat er in ieder geval veel interesse werd getoond. Zowel door gemeentes van eigen bodem, als verschillende gemeentes uit België. De groeimogelijkheden van Locali lijken erg groot te zijn. “Deze nieuwe manier om het publiek en de politiek dichter bij elkaar te brengen is niet alleen mogelijk op lokaal niveau”, laat hij weten. Na de vraag of dat het op landelijk niveau ook zou kunnen functioneren, wordt de vraag niet alleen beantwoord met een ja, maar wordt het enthousiast aangevuld met: “Er zijn zelfs al plannen om dit idee op Europees niveau door te voeren.”

De ‘ver-van-mijn-bed-show’ lijkt met deze nieuwe app omzeild te worden en brengt een ‘nieuwe democratie’ ter wereld. Of wordt het misschien weer teruggebracht naar waar de democratie ooit begonnen is, alleen dan voor deze tijd. Een ding is zeker, de waakhondfunctie ligt niet meer alleen bij de media.