Afgelopen maand is er een nieuwe bewoonster ingetrokken in de Amerikaanse Sesamstraat. Met een fel oranje bob, grote sprekende ogen en haar konijntje Flufster maakte pop Julia haar debuut in de officiële kinderserie. Op het eerste gezicht een muppet als elke ander, maar toch reageert Julia soms net een beetje anders. Julia heeft namelijk autisme, net zoals ruim één op de honderd mensen in Nederland. Dat vergt soms wat meer tijd om dingen te verwerken, maar daar is helemaal niks geks aan. Ook voor jonge kindjes en hun programma’s niet.

Autisme in de opvoeding
Voor veel ouders is het opgelucht ademhalen. Voorheen ging geruststelling van kinderen met de stoornis vaak via speciale boekjes, maar in de omgeving hing er vaak nog veel onbegrip. Hierdoor ontstaat er al snel een kloof tussen de belevenis van kinderen met autisme en bijvoorbeeld hun klasgenootjes. Door Julia is een stap gezet waardoor dit onbegrip tot verleden tijd kan worden gerekend. Het is immers allemaal niet gek of maf, het is soms gewoon een beetje wennen.

‘Anders zijn’ in Sesamstraat
Julia is niet het eerste karakter in Sesamstraat met een beperking. Voor Julia kwam Tarah er wonen; een pop die in een rolstoel zit. Het programma gaat zo steeds verder in de acceptatie van kinderen die al snel als ‘anders’ worden beschouwd. Desondanks is de Nederlandse versie nog niet van plan om de pop over te nemen. ‘’Ieder land heeft nou eenmaal zijn eigen poppen’’, vertelt woordvoerster Karlijn Vos hierover. ‘’Zoals er in Afrika een pop bestaat met HIV en reeds ook blinde en dove poppen in de straat zijn komen wonen, hebben we in Nederland gewoonweg onze Tommy en Ieniemienie.’’ Ze vertelt hoe er in Nederland is gekozen om kinderen met een beperking verder via het voorleespubliek te vertegenwoordigen.

Tip: ga met je muis over het kaartje heen om te zien hoe Sesamstraat in andere landen heet!

Een goed begin
De hoop blijft voor veel ouders daarom dat goed voorbeeld doet volgen. Verder wordt er vooral gesproken over het belang om goed na te denken over de manier waarop de pop eventueel zou worden uitgewerkt. Het grootste belang van het idee ligt hier bij het feit dat de zaak speciale aandacht verdient, maar volgens velen nog niet krijgt.