Het is een unicum in de voetbalwereld: de E-divisie. Dit is een competitie waarin de beste FIFA-spelers van Nederland het tegen elkaar opnemen. Iedere eredivisieclub heeft een speler afgevaardigd die haar team naar het kampioenschap probeert te brengen in de videogame FIFA17.

Bron: Youtube

De samenvattingen van de E-divisiewedstrijden zijn vanaf 10 februari op NUsport te zien. In Studio E-Divisie, dat elke vrijdagmiddag wordt uitgezonden om 16:00 uur, kun je alle hoogtepunten en doelpunten bekijken. De hele wedstrijden zijn te zien op FOX Sports.

Het speelschema van de E-divisie staat gelijk aan het speelschema van de echte eredivisie . Als Ajax en Feyenoord op zondag 2 april tegen elkaar spelen, spelen de gamers van deze clubs ook tegen elkaar in dezelfde week. Het enige verschil is dat de wedstrijden van de E-divisie op woensdag, donderdag en vrijdag worden gespeeld.

Twijfel

Joost Geursen van NUsport twijfelde in eerste instantie nog om de samenvattingen uit te zenden. “We volgen de ontwikkeling van eSports al enige tijd en hebben wel even getwijfeld of dit iets moest zijn wat we vanuit NUsport naar het grote publiek konden brengen of dat we dit gingen doen via NU Techniek. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om eSports ook echt te behandelen als sport en het daarom het uit te zenden op NUsport. Wij streven ernaar om alle sport samen te brengen op NUsport en mensen samen te brengen rondom de passie die sport doet verbinden. Dat geldt in dit geval ook voor het spelen van FIFA.”

Belang van E-divisie

De E-divisie is niet voor niets in het leven geroepen. Het doel van de E-divisie is om meer jongeren te trekken. Op dit moment kijken er meer dan honderdduizend mensen naar de wedstrijden via Youtube. Volgens ontwikkelaar Marc Rondagh bestaat de kans dat er door de vergrijzing steedse minder mensen naar het stadion kunnen om de wedstrijd. Door de E-divisie zouden kijkers binding houden met hun favoriete club.

Het is afwachten hoeveel kijkers NUsport gaat kijken. “NUsport staat voor innoveren. We zijn niet bang om iets nieuws te proberen en zien het uitzenden van de E-Divisie als een test om te kijken of dit aanslaat bij onze gebruikers. Voorlopig zijn we optimistisch gestemd”, aldus Geursen

FOX sports trekt wel veel kijkers bij wedstrijden uit de E-divisie. “Op dit moment zitten we tussen de tienduizend en vijftienduizend unieke kijkers. In totaal hebben we nu bij Fox Sports bijna drie miljoen views gehad in de afgelopen tien speelronden”, aldus Rondagh.

Bron: Youtube

FIFA Ultimate Team

De teams uit de E-divisie zijn samengesteld op basis van het FIFA Ultimate Team. Dit is een functie van FIFA waarbij je een club kan kiezen en vervolgens de beste spelers ter wereld kunt halen. Hierdoor is het zomaar mogelijk dat een gamer die Excelsior vertegenwoordigt in de E-divisie, Lionel Messi of Cristiano Ronaldo in de spits heeft staan.

Rondagh, de ontwikkelaar van de E-divisie, heeft hier bewust voor gekozen. Het zou anders onmogelijk zijn om kampioen te worden voor iemand die speelt met een wat mindere club. Rondagh wilde eerst dat alle spelers een hogere ranking kregen. Zo zou Tommy Beugelsdijk (voetballer van ADO den Haag) bijvoorbeeld een ranking van 85 krijgen. De ranking geeft aan hoe goed een speler is. Aan dit plan wilde EA s ports, de maker van FIFA, niet aan mee werken.

Check het onderstaande filmpje voor uitleg over de ranking.


(Alleen te zien via Google Chrome)

Geld

Er gaat veel geld om in wereld van de E-divisie. Het is niet bekend wat de gamers in Nederland verdienen, maar in het buitenland krijgen de gamers wel een flinke vergoeding. Volgens Rondagh zou de gamer die met Schalke 04 (Duitsland) speelt een onkostenvergoeding krijgen van 500 euro per maand . Dat is beduidend minder dan de gamer die met FC Nantes (Frankrijk) speelt en maar liefst 3.000 euro per maand verdient.

In de Nederlandse E-divisie is er geen prijzengeld aanwezig. De nummers één en twee van de competitie worden beloond met deelname aan het Europees toernooi EA SPORTS FIFA 17 Ultimate Team Championship Series , dat begin mei in Madrid plaatsvindt. De winnaar van het Europees toernooi, stroomt door naar het WK, waar 1,3 miljoen euro klaar ligt voor de winnaar. Het Europees toernooi staat nog in de kinderschoenen en kan nog niet tippen aan de geldbedragen van de Champions League.