Op een zonnige dag in Den Haag en met een nominatie voor dé prijs in de journalistiek op zak, is Barbara Rijlaarsdam nu aan het genieten van haar zwangerschapsverlof. Rijlaarsdam (31) is werkzaam als redactrice op de economieredactie van NRC. “Als journaliste gebruikt ze de juiste combinatie van haar professionele skills met haar persoonlijkheid”, aldus John Hoogerwaard, chef economieredactie. De van oorsprong Rotterdamse journaliste  studeerde aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg, maar met haar studie was ze niet echt bezig.

Samen met collega Teri van der Heijden (30) is Rijlaarsdam genomineerd voor De Tegel 2016 in de categorie Nieuwsverslaggeving. De productie die ze gemaakt hebben gaat over het faillissement van V&D. Het dossier bestaat uit drie artikelen. De eerste is een groot interview met Roland Kahn. “Heel bijzonder dat dat gelukt is”, begint Rijlaarsdam te vertellen. “Kahn wilde maar één krant te woord staan en hij heeft voor NRC gekozen, omdat dat wij de beste bronnen hadden gesproken over het faillissement van de V&D.” Het tweede artikel is een reconstructie over wat er nou precies misging tussen de directie en de Amerikaanse eigenaar. Het laatste verhaal is ook een reconstructie, maar dan over de mislukte doorstart van Roland Kahn, die eigenaar van CoolCat.

    Interview Roland Kahn     
     Reconstructie mislukte doorstart

Hoe voelt het om genomineerd te zijn?
“Het is een eer”, vertelt de journaliste. “Verschillende media schreven natuurlijk over de V&D en iedereen zat bovenop dit onderwerp. Daarom vind ik het bijzonder dat wij zoveel erkenning kregen. Het was voor ons wel een verrassing dat we met het dossier van V&D genomineerd zijn en niet met ons andere stuk over de Blokker, want van die laatste hadden we eigenlijk hogere verwachtingen. Desalniettemin voelt het  goed om een stap dichterbij de belangrijkste prijs in de journalistiek te zijn. Aan de reacties van collega’s merken we hoe bijzonder deze nominatie is, heel veel mensen zijn trots op ons.”

Rijlaarsdam is een geboren netwerker, aldus John Hoogerwaard

Waarom is Rijlaarsdam een goede journaliste?
“Al vanaf dag één dat Rijlaarsdam hier bij de NRC binnenkwam als stagiaire, zit ze op haar plek”, begint Erik van der Walle, toen chef binnenlandredactie en degene die Rijlaarsdam haar eerste contract heeft gegeven. “Rijlaarsdam is uitgegroeid tot een goede journaliste met haar eigen stijl.” Van der Walle vindt ook dat ze moeilijke onderwerpen inzichtelijk kan opschrijven in haar artikelen. “Oh ja, en ze heeft een neus voor nieuws”, sluit hij af.

Volgens John Hoogerwaard, chef economieredactie, ligt de kwaliteit van de journaliste met name in het netwerken. Hoogerwaard licht toe: “Rijlaarsdam is een geboren netwerker. Ze gebruikt haar eigen persoonlijkheid om mensen over te halen om meer te vertellen dan dat ze aanvankelijk zouden willen.” Collega en vriendin Teri van der Heijden vult aan: “Door op een menselijke manier te netwerken, wint ze snel het vertrouwen van haar bronnen.”

Mijn ouders en opa en oma werden gek van mij, omdat ik bij alles vroeg ‘waarom’

Opleiding Journalistiek
Van 2004 tot en met 2008 heeft Rijlaarsdam gestudeerd aan de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg. Een oud-studiegenoot of een leraar die haar nog kent zal je niet snel vinden volgens de oud-FHJ’er. Als studente journalistiek was ze niet vaak op school te vinden en deed ze heel veel dingen naast haar studie. “Ik vond het pas leuk toen ik stage mocht lopen”, lacht ze. Al van kinds af aan wilde ze journaliste worden. “Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest. Mijn ouders en opa en oma werden gek van mij, omdat ik bij alles vroeg ‘waarom’.” De drijfveer van Rijlaarsdam is het ontdekken van allerlei details over de persoon achter de functie. “Ik vind het fijn om mooie gesprekken te hebben en daar goede artikelen over te schrijven.”

Waarom verdient Barbara Rijlaarsdam De Tegel 2016 in de categorie nieuwsverslaggeving?
Hoogerwaard: “Rijlaarsdam verdient De Tegel omdat ze met deze productie scoort op de nieuwskant én de onderzoekskant. Het is haar gelukt om in een dossier waar de hele Nederlandse pers op zat (faillissement van V&D), de hoofdrolspelers te spreken te krijgen. De informatie die ze daar uit heeft gehaald, heeft ze gebruikt om journalistiek gezien een stap verder te komen. Ze heeft heel goed speurwerk geleverd!” Rijlaarsdam zelf betrekt natuurlijk haar collega Van der Heijden er ook bij. “In mijn eentje had ik dit niet kunnen doen. We verdienen deze prijs, omdat we goed zijn in het opbouwen van een netwerk en dat leverde uiteindelijk een mooi eindproduct op. We zijn heel kritisch geweest op ons eigen werk en checkten alle informatie bij twee of meer bronnen. De winnende factor: goede dossierkennis in combinatie met een goed netwerk. “Voor zo’n nominatie moet je heel hard werken, maar ook een vleugje geluk hebben”, lacht Rijlaarsdam.

Ik wil de beste interviewer van Nederland worden

“Als ik deze prijs win, houdt mijn ambitie niet op. Deze nominatie smaakt naar meer”, aldus de journaliste. “Ik wil meer tegels in de wacht slepen. Wat ik nog wil bereiken in de journalistiek? “Ik wil de beste interviewer van Nederland worden!”