Een onlinemagazine waarop gevluchte journalisten artikelen kunnen publiceren, dat wordt RFG Magazine. Een start-up die is opgezet door de stichting  OnFile en journalistenorganisatie De Coöperatie. Hasan Alkhatib (30) is één van de journalisten die al in het netwerk van OnFile zat. Hij vluchtte uit Syrië waar Alkhatib niet mocht schrijven wat hij wilde. Dat gaat hij in de toekomst wel doen bij het nieuwe online-platform. “Ik denk dat gevluchte en Nederlandse journalisten veel van elkaar kunnen leren.”

Gevlucht

Hasan vluchtte in februari 2012 naar Saudi Arabië, waar hij elf maanden verbleef. Alkhatib vluchtte nadat vrienden van hem opgepakt waren bij een demonstratie tegen dictator Bahar al-Assad . Zijn leven in Syrië was niet meer veilig. In eerste instantie had hij geen keuze naar welk land hij wilde vluchten, omdat hij het leven dat hij had opgebouwd wilde behouden. Toen hij eenmaal via Saudi Arabië, Jordanië Algerije en Libië in Europa aankwam, moest hij goed nadenken waar hij een nieuw leven op wilde bouwen. Volgens Alkhatib was Nederland het meest vrije land voor journalisten en activisten. “Hier kan ik vrij schrijven over het Syrische regime, over de gemeenschap en de religie.”

 

“Hier kan ik vrij schrijven over het Syrische regime, over de gemeenschap en de religie.”

 

Syrië

In Syrië studeerde Alkhatib rechten aan de universiteit van Damascus. Hij schreef ook artikelen over de Syrische gemeenschap en maakte gedichten. Onafhankelijke stukken schrijven ging in Syrië niet. Je kon alleen journalistiek bedrijven als je positief schreef over dictator Assad, volgens Alkhatib. Hij vergelijkt de situatie in Syrië met die van Noord-Korea: “Er is maar één plaats voor vrije, onafhankelijke journalisten in Syrië en dat is de gevangenis.

Sinds Alkhatib in Nederland is, schrijft hij voor verschillende websites over de Syrische revolutie. Hij werkt ook aan columns en artikelen over vluchtelingen. “Vanuit hier schrijven over Syrië is mijn bijdrage aan de revolutie.” Hij is ook bezig met een eigen journalistieke website, waarin hij schrijft over vluchteling gerelateerde onderwerpen.

 

“Vanuit hier schrijven over Syrië is mijn bijdrage aan de revolutie.”

 

RFG Magazine

Alkhatib is al een tijd aangesloten bij het netwerk van OnFile. Als RFG Magazine gelanceerd wordt zal hij daar ook voor gaan schrijven. Hij denkt dat Nederlandse en gevluchte journalisten heel goed met elkaar samen kunnen werken: “We kunnen ideeën delen en anders tegen bepaalde dingen aan gaan kijken.” Alkhatib wil ook graag stukken schrijven die bijdragen aan integratie van vluchtelingen. “Het lijkt mij ook fijn om via mijn artikelen een kijkje te geven in de mooie kant van mijn cultuur.”

[two_third]
RFG Magazine
RFG Magazine is een start-up door stichting OnFile en De Coöperatie. OnFile heeft een groot netwerk van gevluchte journalisten. De Coöperatie is een organisatie voor freelance-journalisten. Het is de bedoeling dat Nederlandse en gevluchte journalisten hier ideeën uit kunnen wisselen. Gevluchte journalisten die lid zijn van RFG Magazine kunnen hun artikelen hier direct plaatsen. De artikelen komen ook op Blendle te staan. Op 3 mei, de dag van de persvrijheid wordt de site gelanceerd.
[/two_third]