We leven in een beeldcultuur. Een wereld waarin video’s en foto’s immens belangrijk zijn bij een verhaal. Een artikel zonder foto doet het veel minder goed dan een artikel met foto. Beeldmateriaal is onmisbaar geworden. Maar hoe zit het eigenlijk met de mensen achter het beeld? De fotografen die van hot naar her rennen om dat ‘oh zo belangrijke plaatje’ te schieten? Volgens hen is het wereldje van de fotografie hard werken voor weinig geld.

“In dit vak heb je nooit zekerheid”, vertelt fotograaf Richard van Hoek. “Het moeilijkste is dat je de week begint met een lege agenda en dat je altijd klaar moet staan om uit te rukken.” Van Hoek werkt voor het AD. Daarnaast doet hij opdrachten voor de bank, de overheid en een aantal andere instellingen. “De ene dag moet ik me echt het schompes werken en vlieg ik van de ene plek naar de andere voor een foto. De andere dag heb ik bijna niks te doen heb.”

22 euro voor uren werk

“Ik werk alleen nog als freelancer want een vaste baan bestaat bijna niet meer in dit wereldje. Er zijn nog maar weinig bedrijven die een vaste fotograaf in dienst hebben.” Volgens Van Hoek is het leven van een fotograaf moeilijk. Dat komt doordat fotografen per foto betaald worden en niet voor de manuren die ze besteden aan een opdracht.

Het geld staat niet in verhouding met de hoeveelheid tijd die je eraan kwijt bent

“Bij de krant verdien ik heel weinig. Dat varieert van zo’n 22 euro tot 100 euro per foto. Dit staat niet in verhouding met de hoeveelheid tijd die ik kwijt ben aan het hele proces van het maken van een mooie plaat. Dat maakt het moeilijk om rond te komen. Je moet echt gek op het vak zijn, wil je dat volhouden.”

Concurrentie

Fotograaf Ed Coenen beaamt de woorden van Van Hoek. Volgens hem is het inderdaad moeilijk om rond te komen van een baan als fotograaf. In mei gaat Coenen na een lange carrière met pensioen. Hij heeft in zijn loopbaan vooral voor logistieke magazines gewerkt. “Vroeger was het makkelijker om fotograaf te zijn. Tegenwoordig heb je van die enorme onlinebeeldbanken waar redacties voor een paar euro een foto vandaan kunnen halen. Daar valt niet tegenop te concurreren.”

Fotografie is tegenwoordig meer iets om als hobby naast een andere baan te doen

Om toch nog hier en daar aan de slag te kunnen, moeten fotografen zich volgens Coenen blijven innoveren. “Met een eigen stijl en vernieuwende onderwerpen kan je nog iets proberen, maar vaste banen zijn er sowieso niet meer. Fotografie is tegenwoordig meer iets om als hobby naast een andere baan te doen.” Met een beetje geluk vangt Coenen zo’n zestig euro voor een foto. Dat is eigenlijk het bedrag wat hij per uur zou willen krijgen.

Arrogantie van de journalist

Van Hoek: “Omdat we betaald worden per foto en niet per uur willen we zo snel mogelijk de foto af hebben. Dat lukt niet altijd en dat komt dan vaak door de slordigheid van de journalist waar we voor leveren. Als die zegt dat iets om 14:00 uur begint, maar de echte gebeurtenis is pas een uur later, is dat zonde van onze tijd.” Volgens beide fotografen loopt de samenwerking met journalisten wel vaker stroef. Coenen: “Journalisten op een redactie willen schrijven en de foto komt op de tweede plek. Dat is een machtsspel en pure arrogantie. Iedereen zegt dat we in een beeldcultuur leven maar tegelijkertijd krijgt de tekst altijd prioriteit.”

Journalisten vinden hun eigen werk belangrijker dan dat van ons

Van Hoek is het daar mee eens: “Als je voor een tijdschriftenrek staat, is het de coverplaat die het blad verkoopt. Niet de tekst. Het is jammer dat journalisten hun werk belangrijker vinden dan dat van ons. Maar dat gevoel van onderwaardering heb ik leren accepteren. Journalisten en fotografen zijn twee eilandjes die nooit samen gaan komen.”

Ben je nou een beetje ontmoedigd door dit verhaal en weet je niet waar je moet beginnen als je toch fotograaf wil worden? Dan vind je hieronder een aantal tips voor de beginnend fotograaf.