Waar RTL Late Night de eerste jaren nog een miljoen kijkers per dag trok, kwam het op woensdag 23 maart 2017 niet verder dan 480.000 kijkers. De lage kijkcijfers zorgden ervoor dat de talkshow van Humberto Tan voor het eerst ontbrak in de top 25 best bekeken programma’s van de dag.

“Het is duidelijk dat de mensen klaar zijn met het programma van Humberto Tan”, meldt TV-recensent Hans Beerekamp van het NRC. Het praatprogramma moet het vooral afleggen tegen Jinek, dat ongeveer op hetzelfde tijdstip wordt uitgezonden op NPO1. De oorzaak van de lage kijkcijfers bij Tan heeft te maken met het enthousiasme van Eva Jinek.

Mediakenner Marianne Zwagerman zegt in een interview met Metro dat Jinek ontploft van enthousiasme. Haar talkshow is jonger en frisser, met als gevolg dat jongeren benieuwd zijn naar wat zij te bieden heeft.

Volgens Zwagerman heeft de daling van de kijkcijfers verschillende oorzaken. Buiten het feit dat Jinek meer energie zou hebben dan Tan, zou de show van RTL te voorspelbaar zijn. De promotie van andere programma’s en muziek geven de toon van het programma aan. Daarnaast zou de kijker volgens Zwagerman de droge humor van Luuk Ikink missen.

Bron: YouTube

“Het wordt een beetje een eentonig verhaal”, vindt Beerekamp. “Ik weet dat RTL de formule gaat veranderen, maar op wat voor manier is niet bekend. Er zal wel wat meer variatie moeten komen in de gasten. Bovendien zouden er wat meer zwaardere items in het programma besproken moeten worden, zoals politiek en buitenland.”

RTL Late Night heeft de afgelopen weken geprobeerd om wat grotere namen te trekken en dat is gelukt. Zo waren Ed Sheeran, Zara Larsson en James Blunt onlangs te gast in de show. Op de vraag wat RTL gaat doen om de kijkcijfers van Late Night te verhogen, wilde RTL Late Night niet reageren.

Bron: YouTube