NOS-correspondenten Wouter Zwart en Arjen van der Horst wonnen vorige week vrijdag de Herman Wekkerprijs voor hun reeks NOS: The Series, over de Amerikaanse verkiezingen. Zij vertellen over het winnen van de prijs, hun carrière en delen hun drijfveer voor het correspondentschap.

De Herman Wekkerprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt op het Nationaal Congres Engels, een bijeenkomst voor alle docenten Engelse taal in Nederland. De prijs is voor journalisten die opvallend nieuws maken over de Engelstalige samenleving. “Het is een leuke prijs om te winnen, want je wint een prijs voor iets waar je als buitenlandcorrespondent grote voorliefde voor hebt, namelijk de Verenigde Staten en journalistiek”, zegt Wouter. “Het is ook leuk om te zien dat je veel waardering krijgt voor een productie wat nog een experiment was”, vult Arjen aan, “en het was sowieso een overwinning voor mij want Engels was niet mijn beste vak op school.”

NOS: The Series
The Series bestaat uit 24 afleveringen over de Amerikaanse verkiezingen. In vijf verschillende series wordt het nieuws over de verkiezingen vanuit verschillende kanten belicht. In de afleveringen worden verhalen verteld en verbanden gelegd tussen de twee kanshebbers Hillary Clinton en Donald Trump. Van der Horst en Zwart vullen dit aan met hun expertise.

“Wij zijn onderdeel van het project, maar hebben het niet zelf bedacht”, legt Van der Horst uit. “Jongeren kijken nu niet naar het journaal, maar doen alles via internet. Hierdoor ontstond de vraag: hoe kunnen we de jongere doelgroep bereiken via de publieke omroep?” Ze wilden het net doen als Netflix: een serie aan afleveringen verdeeld in verschillende hoofdstukken. “Het bereik was een succes aangezien miljoenen mensen de filmpjes aanklikten. Het bekendste filmpje heeft meer dan vijf miljoen clicks”, aldus Van der Horst.

Journalistieke loopbaan
Zowel Arjen als Wouter hebben journalistiek gestudeerd, Arjen in Tilburg en Wouter in Utrecht. Bij Arjen was de voorkeur om naar het buitenland te gaan er snel. “Samen met Bram Vermeulen, winnaar van de Herman Wekkerprijs in 2015, ben ik een half jaar naar Zuid-Afrika gegaan. We wilden allebei graag buitenlandcorrespondent worden”, legt hij uit. Hierna heeft hij een tijdje voor de NOS gewerkt en is in 2006 naar Londen vertrokken. Acht jaar later is hij naar Amerika gegaan. “Ik ben geen Amerikafreak, ik kwam per toeval hier terecht. Ik heb wel altijd voorliefde voor Niet-Westerse landen gehad.”

Bij Zwart ging het iets anders. Via contacten binnen de opleiding journalistiek werd hij aangenomen bij de NOS op de buitenlandredactie. “Ik vond het leuk om op vakantie verhalen te schrijven, bijvoorbeeld in Marokko. Ik was echt een strever”, zegt Zwart, “dat werd opgemerkt door mensen op de opleiding en zo ben ik gevraagd om bij de NOS te komen werken.” De liefde voor verslaggeving kreeg Wouter door zijn mentor die op dat moment correspondent was in Moskou. Hij was een groot fan van Azië en China. Van 2006 tot 2012 was Zwart correspondent in China, daarna is hij naar Amerika vertrokken.

Champions League binnen het correspondentschap
“Mijn drijfveer voor het correspondentschap is het veel kunnen reizen en kunnen genieten van verschillende culturen en landschappen. En waarom Amerika? Ik wil altijd groots, vooral de gigantische staten en diversiteit aan mensen trekt mij. En daarbij is Amerika de frontlinie van het nieuws”, aldus Van der Horst.

“Ik sluit me aan bij Arjen”, zegt Wouter, “Amerika zie ik als de Champions League binnen het correspondentschap. Ik heb altijd al harde voorliefde gehad voor Amerika. En het contrast tussen China en Amerika vind ik heel interessant.”

Belangrijke vaardigheden
“Empathie”, zegt Wouter, “dat is een vaardigheid die je wel moet bezitten. Je moet jezelf kunnen inleven in de denkwijze en in de wereld van andere mensen.” Volgens hem is het belangrijk dat je de cultuur en de maatschappij van een land begrijpt. “Je moet aan je publiek kunnen overbrengen hoe een land ruikt en proeft. Dat is een groot goed als je dat kan. Wees creatief en origineel.”

Arjen vind het moeilijk te zeggen wat je kwaliteiten moeten zijn. “Het meeste leer je door enthousiasme en nieuwsgierigheid, dat kun je niet aanleren. Niks prikkelt mij meer om mij onder te dompelen in een andere cultuur. Dat is niet iets wat je moet kunnen, je moet het voelen.”

Droom
“Ik zou nog duizend dingen willen doen. Een interview met president Trump staat wel hoog op het lijstje, omdat hij de levens bepaald van driehonderd miljoen Amerikanen en mijn gezin. Wie weet gaat het nog ooit gebeuren”, aldus Zwart.

Arjen heeft een grote voorliefde voor Latijns-Amerikaanse landen. “Ik zou heel graag nog een keer op reis willen naar Cuba om daar journalistiek te bedrijven.”