Het zou zomaar eens kunnen gebeuren dat binnenkort de grootste Nederlandse kranten in Belgische handen vallen. Nadat onder andere het AD, NRC, Trouw en de Volkskrant zijn overgenomen door de Persgroep, wil de Vlaamse mediaorganisatie Het Mediahuis de Telegraaf overnemen. Maar wat gaat er veranderen voor de Nederlandse kranten?

Volgens de woordvoerder van het Mediahuis, Frank Jaspers, gaat er niets veranderen. “De redactie van de Nederlandse krant blijft gewoon hetzelfde. Het enige wat je aan verandering gaat zien, is de inhoud van een bericht.”

Op dit moment wisselen de kranten uit Nederland en België berichten uit met elkaar. Dat zou betekenen dat ook in de Telegraaf Belgische stukken te lezen zijn. “ Het verschil tussen de Belgische en Nederlandse journalistiek zit hem in de luchtigheid. Nederlandse journalisten schrijven serieuze teksten over alle soorten onderwerpen, terwijl Belgische journalisten proberen om wat humor in hun stukken te brengen ”, zegt Jaspers.

Telegraaf Media Groep

Telegraaf Media Groep, uitgever van de Telegraaf  ,maakte in 2015 een verlies van 23 miljoen. De oorzaak van het verlies heeft te maken met dalende advertentie-inkomsten. Daarnaast is de betaalde oplage voor het eerst in de geschiedenis onder de 400.000 gekomen  sinds het begin van de Telegraaf. Ook met de andere titels die de Telegraaf Media Groep bezit, dagblad Metro en regionale kranten in Noord- en Zuid-Holland, gaat het niet goed.

Bevolking

De mediaredactie heeft een aantal Nederlanders een bericht uit de Telegraaf laten voorlezen . In dat bericht zijn een aantal Nederlandse woorden vervangen door Belgische woorden. Het is opvallend dat de Nederlanders de Belgische woorden niet ontdekten. Hieronder kun je fragment beluisteren.