‘Hoeveel frikandellen kan ik op?’, dat is een voorbeeld van een video die vervolgens honderdduizenden keren wordt bekeken. Het internet is eindeloos. Bloggers, vloggers en andere luchtige content veroveren de aandacht van jongeren. Is het mogelijk om dit soort ludieke video’s puur uit nieuws te laten bestaan?

Selli Altunterim is eindredacteur van Rauwkost, een YouTubekanaal uit initiatief van de Nederlandse omroep NTR, dat video’s maakt die puur over de actualiteit gaan. Deze worden gepresenteerd door zes bekende YouTubers, namelijk Veras Fawaz (Fijne Vrienden), Youssef Koukouh (YousToub), Diana Leeflang (DisforDazzle), George Chvojka (Fijne Vrienden), Rens Polman (Lieve Bertha) en Défano Holwijn. Het opmerkelijke experiment is nu driekwartjaar aan de gang.

“Voor twaalf tot achttienjarigen zijn er bijna geen middelen om nieuws te vergaren”, aldus Altunterim. “Maar wel zitten deze jongeren massaal op YouTube. Dus besloten wij dat te combineren met de actualiteit.” Het kanaal heeft 7000 abonnees, maar is nog lang niet waar het wil zijn. “We merken dat het nog niet direct aanslaat bij het jonge publiek. Het is een lastige combinatie, omdat YouTube volgens tieners voornamelijk voor entertainment bedoeld is. Daarom zijn we constant aan het brainstormen over nieuwe ontwikkelingen.”

Er staan al een paar ideeën op papier. “We snappen dat een kanaal als Rauwkost niet in één klap populair is. We moeten de juiste concepten bedenken om een lastige combinatie als deze te laten werken. Zo worden we geïnspireerd door een show als Zondag Met Lubach, omdat hij entertainment en journalistiek op de juiste manier weet te combineren”, zegt Altunterim. Maar onderwerpen dieper en meer van binnenuit presenteren, is ook een mooie optie. “Participerende journalistiek, dus letterlijk meegaan en meedoen met de actualiteit, vinden we heel interessant om te proberen.”

Voor de YouTubers van het kanaal Rauwkost is het een hele uitdaging om videocontent op deze manier te maken. Volgens Altunterim moeten ze er erg aan wennen. “Het is voor hen anders dan anders, maar ze zijn erg onder de indruk van de onderwerpen. Eén van onze meest recente video’s gaat bijvoorbeeld over euthanasie onder jongeren. Dat kan heel heftig zijn. Zulke onderwerpen interesseren ze wel, dus dat scheelt een hoop,” legt Altunterim uit.

Cintie Rooijakkers, studente journalistiek, heeft met haar medestudenten onderzoek gedaan naar nieuwsvlogs. “We besloten voor het project een paar vlogs te filmen die met de actualiteit te maken hebben. Aan de hand daarvan keken we of dat zou kunnen werken en het was best een uitdaging.” Deze video’s zijn ook daadwerkelijk in selfiehouding gefilmd, terwijl de studenten langs gaan bij verschillende bronnen. Een voorbeeld: naar aanleiding van het incident tijdens een ontgroening bij een dispuut in Groningen, waarbij een jongen hoofdletsel opliep, interviewde Rooijakkers, al vloggend, een studentenvereniging over het onderwerp.

Op de vraag of vloggen journalistiek is, hebben zowel Altunterim als Rooijakkers een duidelijk antwoord: “Nee, absoluut niet. Tijdens mijn opleiding komt het zelfs nauwelijks ter sprake”, aldus Rooijakkers. Altunterim voegt daaraan toe: “Ik kijk er niet op neer, maar ik vind het absoluut geen journalistieke waarde hebben. Vloggen is een mening en heeft gebrek aan inhoud. Maar vloggers weten wel heel veel jongeren te bereiken, wat ik heel knap vind.”