Het gebruik van augmented reality liep door een menselijke fout verkeerd in de verkiezingsuitzending van NOS op 15 maart. Dat zegt Jan de Roode, regisseur en producer bij de NOS. “Het lag niet aan de augmented reality.”

In de studio moesten de aantallen Kamerzetels voor de partijen als staafdiagrammen in beeld komen. Tijdens de uitzending ging dat mis. Volgens De Roode lag dat aan een menselijk fout: “Een computertechnicus moest de resultaten invoeren, maar dat gebeurde op het allerlaatste moment. Hij vergat de resultaten op te slaan. Het was dus een bedieningsfout en het lag niet aan de augmented reality.”

De NOS maakte in de uitzending ook in de Tweede Kamer gebruik van augmented reality. Ron Fresen stond daar met een tablet, waarop hij mogelijke coalities aanvinkte. Dat werd zichtbaar aan de hand van per partij gekleurde poppetjes die op de tafels van de Kamerleden belandden. De Roode regisseerde dit deel van de uitzending.

Cristian Vorstius Kruijff is oprichter van de start-up Artishock, die zich bezighoudt met augmented reality. Hij vindt de AR goed toegepast in de verkiezingsuitzending: “Het is deels beleving, deels functioneel. Eigenlijk is het gewoon datavisualisatie met AR. Het is leuker dan naar een saaie staafdiagram kijken.” Over het foutje zegt Kruiff: “Dat kan gebeuren. Als kijker moet je dan ook wel vergevingsgezind zijn. Als wij de AR hadden geregeld, ging het gewoon goed.”

De Roode over augmented reality: “Het geeft een extra dimensie en maakt het echt mooier.” Of de NOS het volgend jaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart ook gaat gebruiken, is nog niet bekend. “Dat hangt af van het budget en de plaats waar het journaal dan gepresenteerd wordt”, vertelt de regisseur.