De mediatactieken van GroenLinks en D66 bewijzen dat de partijen hun grote winst aan zetels niet zomaar even uit de mouw schudden. Uit onderzoek van persvrijheidsorganisatie Free Press Unlimited bleek al dat de fracties het best scoorden op betrokkenheid bij de media.

Volgens Evelien Kostermans, één van de campagneleiders van GroenLinks, was de tactiek simpel: “Het belangrijkste was om de aandacht van mensen te trekken die in eerste instantie juist niet op ons zouden stemmen”, legt Kostermans uit. “Daarnaast was het belangrijk dat jongeren massaal naar de stembussen gingen. Daarom hebben we onze mediastrategie op hen gericht”, aldus Kostermans. De campagnestrategie van D66 verschilde niet veel, vertelt Peter van Gool, fractievoorzitter van D66 Tilburg. “We hebben heel bewust gebruik gemaakt van social media. Jonge, zwevende kiezers waren onze doelgroep. Onze berichten kwamen vaak op dezelfde inhoud neer, maar telkens anders verpakt”, aldus Van Gool.

Wat opviel aan de campagne van GroenLinks, is dat lijsttrekker Jesse Klaver nauwelijks op televisie voorbij kwam, in tegenstelling tot een concurrent als Rutte. Kostermans legt uit: “In 2012 haalden we vier zetels. Hoe minder zetels, hoe minder financiering een partij krijgt. Televisiespotjes zijn duur. Tijdens de campagne hadden we als partij niet veel geld om te investeren en daarom was social media de meest praktische manier om zoveel mogelijk mensen te bereiken.”

Maar dat is niet de belangrijkste reden van GroenLinks. Advertenties, video’s en berichten op social media waren de kern van de tactiek van de partij. Jongeren activeren, dat was het doel. “Online konden jonge stemmers zich aanmelden om zich actief voor ons te maken en vrijwilliger te worden. Het sleutelwoord van de campagne was ‘toekomst’. We schetsten een vooruitblik waaraan jongeren zich konden identificeren.” Met een groepschat genaamd Apptivisten op WhatsApp konden leden van GroenLinks berichten, oproepen, filmpjes of debatten delen die vervolgens konden worden gebruikt voor op de social media pagina’s van de partij. “Dat was een dynamisch initiatief voor iedereen die bij ons betrokken wilde zijn”, vertelt Kostermans.

D66 sluit zich bij deze tactiek aan. “Tijdens de campagne konden onze kiezers ons WhatsAppen voor al hun vragen en tips. Dan gingen we met hen in gesprek. Daarnaast postten we op Facebook onze standpunten in de vorm van cartoons en waren we heel actief op Twitter”, vertelt Van Gool. Dit laatste medium wordt minder gebruikt door jongeren, maar wel door politiek actieve mensen en journalisten. “Het was een makkelijke manier om te communiceren met de media en onze volgers, die ons vragen stelden. Ook zochten we op bepaalde hashtags om mensen zelf aan te spreken, zoals wanneer mensen tweetten dat ze twijfelden of ze D66 moesten stemmen”, legt Van Gool uit.

Op basis van een enquête van onderzoeksbureau Ipsos zijn de leeftijden van kiezers in kaart gebracht. Daaruit bleek dat GroenLinks en D66 inderdaad de stemmers tussen 18 en 24 jaar voor een groot deel voor zich hebben kunnen winnen. “Het is voor ons een bevestiging dat de mediatactiek heeft gewerkt. We zijn ontzettend tevreden met de uitslag en de enorme winst aan zetels”, aldus Kostermans. Van Gool voegt daaraan toe: “We hebben hard gewerkt om de jonge kiezers voor ons te winnen en dat is gelukt.”