Het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam organiseert een traumacursus voor journalisten. Omdat journalisten vaak als eerst bij een ramp of aanslag aanwezig zijn, vindt het VUmc dat deze groep over medische vaardigheden moet beschikken. Media-ethicus Huub Evers denkt niet dat het storm gaat lopen bij de aanmeldingen. “Ik verwacht dat journalisten niet in de rij staan voor deze traumacursus.’’

Traumachirurg Leo Geeraedts verzorgt de training ‘Stop de bloeding – red een leven’, die afkomstig is uit Amerika. Het VUmc denkt dat omstanders bij een aanslag of ongeluk het verschil kunnen maken tussen leven en dood, dus ook journalisten. “Allereerst zijn journalisten er niet om hulp te bieden. Ben je journalist of hulpverlener? Als een journalist daadwerkelijk als allereerst ter plaatsen is, dan gaat op dat moment hulp voor. Zeker wanneer er nog geen hulpverleners aanwezig zijn, zijn de fototoestellen en kladblokken voor even niet belangrijk. Dat is je menselijk plicht’’, zegt Evers.

Toch vindt de media-ethicus dat journalisten met medische skills niet voor de voeten van hulpverleners moeten lopen. “Journalisten moeten niet denken dat ze hulpverleners zijn. Dat is niet de bedoeling. Wanneer de ambulances er ook zijn, kan de journalist ook weer verder met zijn of haar taak.’’

De gratis cursus heeft plek voor vijftien deelnemers. “Ik verwacht niet dat journalisten in de rij staan voor trainingen als deze. Journalisten gaan zich afvragen of dit echt wel nodig is. Ik vermoed dat zij hier niet op zitten te wachten.”

Of dit soort traumacursussen nodig zijn in de journalistiek? Evers: “Ik denk het niet. Tenzij er meer aanslagen komen dan er nu al zijn. Want hoe groot is de kans dat je als journalist echt als allereerst ter plaatste bent? Op het moment dat verslaggevers te weten komen dat er echt iets gaande is, dan is er ook al vaak een grote hulpactie op touw gezet. Kijk bijvoorbeeld naar de aanslag in Engeland. Ik verwacht dan ook niet dat er toekomst is voor deze cursussen.”

Foto: Wikipedia