De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) bekritiseert de politieke partij DENK. Aanleiding hiervoor is het weren van journalisten bij de verkiezingsbijeenkomst die woensdagavond plaatvond. “Wij van de NVJ vinden dit erg zorgelijk’’, zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ.

De NVJ kan geen straffen opleggen. ‘’Het enige wat wij kunnen doen is berispen en bekritiseren. Dat doen we dan ook, want wij vinden het weren van journalisten zorgelijk. Niets meer en niets minder’’, legt Bruning uit.

DENK ligt bij de NVJ onder een vergrootglas. De partij publiceerde bijvoorbeeld een video waarin gewaarschuwd werd voor de Nederlandse media. “Na die vorige situaties zijn we in gesprek gegaan met DENK. De partij betuigde op die momenten spijt. Maar de situatie van gisteravond toont weinig respect naar journalisten’, zegt Bruning.

‘’We richten zeker niet alle pijlen op DENK. Zo weigert Donald Trump journalisten. De PVV toont hetzelfde gedrag. Wanneer er kritiek is, staan ze gelijk de media niet meer te woord. Dus ook hier is dat probleem aanwezig’’, vertelt Bruning.

“Ik vind dat er ruimte gegeven moet worden aan de journalist. De journalisten moeten dan ook serieus worden genomen. Bruning verwacht dat er een reactie van DENK aankomt.

Tunahan Kuzu komt per sms met een reactie op het feit om geen journalisten toe te laten: “Enerzijds was het een feestje voor de vrijwilligers en mensen die zich keihard hebben ingezet en anderzijds was er ruimtegebrek en brandveiligheid’’, laat lijsttrekker Kuzu weten. Waarom is dan niet voor een grotere locatie gekozen? ‘Budget’ is het korte en bondige antwoord van de lijsttrekker van DENK.