Nick Renooij stopt als presentator bij het NOS Jeugdjournaal. Renooij maakt een opvallende overstap naar een nieuwe speciale functie binnen het ministerie van Economische Zaken. Maar waarom een nieuwe functie en wat houdt die in?

Renooij: “Vorig jaar was ik toevallig voor mijn werk bij het ministerie, waar ik in gesprek raakte over hoe zij bezig waren met beeld. Iets in beeld brengen kunnen wij bij de NOS best wel goed, en daar wilden zij graag meer over weten. Ze doen er best wel veel mee, maar er valt nog wel een slag te winnen. Dat mondde uit in vervolggesprek over wat we voor elkaar konden betekenen.”

Unieke functie

“We hebben toen eigenlijk een hele nieuwe functie bedacht”, vertelt Renooij. “Hierin ga ik alle activiteiten die de ministers en de staatssecretarissen ondernemen mooi in beeld brengen. Het is het eerste ministerie dat iemand met deze functie heeft. Dit kan deuren openen bij andere ministeries.”

Heftige herinneringen

Renooij heeft veel herinneringen overgehouden aan zijn dertien werkjaren bij de NOS.“Wat mij het meest is bijgebleven, is de vliegramp in Tripoli”, vertelt Renooij. “Een vliegtuig van Afriqiyah Airways stortte neer. Maar één jongen genaamd Ruben overleefde de vliegramp. Dat was voor het Jeugdjournaal reden om meer aandacht te besteden aan deze ramp, dan normaliter werd gedaan. Ik mocht er heen als verslaggever en liep tussen de brokstukken. Dat was wel heel heftig om te zien.”

Kinderen erbij betrekken

“Wat ik ga missen zijn de kinderen die ik dagelijks spreek. Je weet nooit wat ze gaan zeggen en ik vind het belangrijk om ook bij mijn nieuwe functie kinderen erbij te betrekken. Zij kunnen vaak een andere kijk op iets geven. Het zou een leuk idee zijn om een soort ‘ideeënbus’ in het leven te roepen, waarbij we kinderen de vraag voorleggen: Wat zou jij willen dat het ministerie anders doet?”

Reacties

Wat Renooij het mooiste vond? Elke dag aan een nieuw onderwerp beginnen. “Het spannende van nieuws is dat je nooit weet wat je te wachten staat, maar ik heb nu wel zin om me wat langer in een klus vast te bijten”, zegt Renooij. “Toen ik het begin februari aan collega’s liet weten, werd het nieuws heel goed ontvangen. Iedereen vindt het een mooie kans en superleuk voor mij.”

De laatste uitzending van Renooij is te zien op dinsdag 21 maart. “Ik weet niet hoe ik ga reageren op televisie”, zegt Renooij. “Ik heb weleens mensen in dezelfde situatie zien huilen. Ik moet wel heel snel huilen bij een serie of film, dus wie weet hoe het uitpakt. Aan het eind van de uitzending is het gebruikelijk om een stukje tekst te tikken om de kijkers te bedanken voor al die jaren. Dan moet ik maar even zien hoe ik dat uit mijn mond krijg.”

De eerste presentatie van het Jeugdjournaal door Nick Renooij in 2010:

Bron: YouTube kanaal Nick Renooij.

______________________________________________________________________________________________________

Nick Renooij

Nick werkt al sinds 2004 voor het Jeugdjournaal. Hij begon toen als redacteur achter de schermen. In 2007 werd hij verslaggever en sinds 2010 presenteert hij de uitzendingen ook vanuit de studio.

Als verslaggever reisde Nick onder meer naar Afghanistan, Oekraïne en Libië. En vorig jaar deed hij verslag van de Olympische Spelen in Brazilië.

Bron: NOS Jeugd Journaal site 

___________________________________________________________________________________________________