Vertellen over de aanslagen in Europa en vijf minuten later praten over nieuwe rages als Pokémon Go. Dat is hoe een droombaan er voor Lucas van de Meerendonk (links op foto) uitziet. En hij heeft geluk: vanaf maart mag hij met dit werk beginnen. Als presentator van het NOS Jeugdjournaal.

Van de Meerendonk liep als student journalistiek stage bij het Jeugdjournaal. Hier mocht hij blijven hangen. Als verslaggever kwam hij daarna terecht het SchoolTV Weekjournaal en het Zapp Weekjournaal. In ieder geval, tot het moment dat hij hoorde dat hij het Jeugdjournaal mocht gaan presenteren.

Wanneer is iemand nou geschikt voor deze baan? Wat is ervoor nodig om het nieuws goed over te brengen op kinderen? Volgens Van de Meerendonk zijn hier drie eigenschappen voor nodig. Deze licht hij toe aan de Mediaredactie.

Tegen kinderen doe je niet kinderlijk
“Ik denk dat je moet leren om het nieuws niet ‘uitleggerig’ te maken, maar dat je het wel goed over moet kunnen brengen. Dat is soms best wel lastig voor mensen. Je denkt: ik vertel iets aan een kind, daarom moet ik het ook kinderlijk vertellen. Maar als kinderen één ding vervelend vinden, dan is het wel om niet serieus genomen te worden. Daar prikken ze gelijk doorheen.”

Hoe moet dit dan wel?

‘”Je moet duidelijk vertellen. Gebruik niet teveel moeilijke woorden, maar vertel wél de inhoud. Op een rustige, duidelijke manier. Je ziet ook vaak dat ouderen naar het Jeugdjournaal kijken, omdat wij het net wat rustiger of duidelijker uitleggen. En eigenlijk snap ik dat wel!”

Ken de doelgroep
“Het is belangrijk om te weten wat er speelt in je doelgroep. Je moet kinderen vertellen over het belangrijke nieuws in de wereld, maar wij vertellen ze óók over de nieuwste rages. Denk maar aan Pokémon, Justin Bieber of een nieuw nummer op Spotify. Dit vind ik ook het mooie aan deze baan. Ik mag het serieuze nieuws vertellen, wat ik belangrijk vind om aan kinderen te melden. Maar je mag als presentator mag ook wat luchtigere dingen doen. Dat dit allemaal in het programma zit, vind ik heel tof!”

Is het ook allebei belangrijk? Je hoort wel eens dat het serieuze nieuws te heftig is voor kinderen.

“Wij horen daar niet veel van, de meeste mensen vinden het wel goede evenwichtige uitzendingen. We laten geen bloederige aanslagen in detail zien, maar we vertellen wel dat het gebeurt. Daarbij vertellen we ook dat het bijna niet voorkomt, om ook de angst een beetje weg te nemen. Tegenwoordig zitten kinderen op social media, daarop zien zij ook het nieuws. Het Jeugdjournaal lijkt me daarom juist een goede plek om deze dingen te vertellen, zonder dat je misschien rare dingen tot je krijgt.”

Je moet denken als kind!
“Ten slotte denk ik dat het vooral belangrijk is, dat je ook een beetje denkt als een kind. Dat je een beetje jeugdig bent.”

En, dat ben jij dus wel?

“Ja, ik ben zelf nog een groot kind! Dus wat dat betreft zit het wel goed.”

Vanaf maart zal Lucas van de Meerendonk live te zien zijn op de televisie, als presentator van het NOS Jeugdjournaal.

(foto: Shody Careman)