In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen komt Ziggo met een politiek programma voor en door jongeren, genaamd ‘De Tweede Kelder’. Jos Heymans, coach van de groep jonge journalisten, licht alvast een tipje van de sluier op.

Onder begeleiding van twee ervaren eindredacteuren en parlementair verslaggever Jos Heymans als coach, is een format ontwikkeld dat vooral jongeren moet aanspreken. Net afgestudeerde journalisten en studenten van de Dutch Filmers Academy mochten het programma voor een groot deel zelf inkleden. Het bevat naast serieuze ook satirische onderwerpen. Zo zullen merkwaardige onderdelen in het programma zitten, zoals een ‘babbelzieke badkuip’ en een helderziende hond.

Heymans is zeker te spreken over de jonge talenten: “Ik was meteen enthousiast toen ze mij vroegen om mee te werken aan het programma, zeker als ik jongeren iets bij kan brengen over het vak waar ik al meer dan veertig jaar in werk. Het enthousiasme van de dertig studenten en net afgestudeerde journalisten is nog groter dan dat van mij, en dat werkt aanstekelijk”, zegt Heymans enthousiast.

Do’s en dont’s
Jos Heymans hoeft de groep niet veel bij te sturen: “Ze gaan gewoon hun eigen gang en waar mogelijk kan ik hen bijsturen en een kijkje geven in het leven van een politiek verslaggever”. Zo kregen de leerlingen een kijkje achter de schermen in Tweede Kamer en kregen ze de do’s & don’ts van een politiek verslaggever bijgebracht.

Weerman
De jonge journalisten zijn intensief klaargestoomd met masterclasses. “Ik bereidde me zelf meestal voor door de verkiezingsprogramma’s zorgvuldig door te spitten. Dat is al een mooie ervaring voor de studenten. Wat ik echter zelf altijd ervoer, is dat de tijden na de verkiezingen vaak nog intensiever waren. Verkiezingsprogramma’s zijn vrij duidelijk, maar hoe een nieuwe regering er uit komt te zien, niet.”

Aan voorspellingen waagt de kenner zich niet: “Het is duidelijk dat het een strijd is tussen links en rechts. Maar als ik goed was geweest in voorspellingen, dan was ik weerman geworden”, zegt Heymans lachend.

Het programma is te zien vanaf 1 februari op kanaal 13 van Ziggo. 

Foto: Saskia Loomans