Dat journalisten geen veilige kantoorbaan hebben, bleek vorige week maandag weer eens in Honduras. De 38-jarige verslaggever Igor Abisaí Padilla Chávez vond de dood na een kogelregen van een criminele bende. Hij was bezig met een reportage over misdaad en corruptie. Het is niet de eerste keer in Honduras, want sinds 2009 zijn er al 59 journalisten vermoord. En dat gebeurt in heel Latijns-Amerika. Hoe veilig zijn journalisten op dit continent? Sandra Korstjens, Latijns-Amerikacorrespondente voor RTL-nieuws, geeft tekst en uitleg.

“Er is over het algemeen al veel geweld in Latijns-Amerika, het moordcijfer ligt hier veel hoger dan op andere plekken in de wereld. Veel van de gevaarlijkste steden buiten oorlogsgebied liggen in Latijns-Amerika. Dat geldt ook voor San Pedro Sula, waar Igor werd doodgeschoten. Doordat journalisten voor hun werk naar allerlei plekken moeten, komen ze relatief vaak in gevaarlijke wijken. En daar komt dan nog eens bij dat ze verhalen vertellen waarvan niet iedereen het op prijs stelt dat ze naar buiten komen, zoals het verhaal van Igor. Dat geldt overigens vooral voor lokale journalisten die veel eerder doelwit zijn dan buitenlandse journalisten. Lokale journalisten die verhalen schrijven over corrupte bedrijven, lopen regelmatig groot risico. Als zij omkomen, is de straffeloosheid ook hoger. Je bent als buitenlandse journalist op een bepaalde manier toch meer beschermd”, zegt Kortsjens.

Wisselende veiligheid
Uit eigen ervaring weet Korstjens dat de veiligheid voor journalisten wisselend is. “Afgelopen weekend heb ik een reportage gemaakt over de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense en me geen moment onveilig gevoeld. Maar als je bijvoorbeeld in een favela in Rio de Janeiro gaat draaien, dan moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je in die wijk mensen kent en dat je er niet alleen naartoe gaat. Voor buitenlandse journalisten hoeft het werk hier met de juiste voorzorgsmaatregelen in principe niet gevaarlijk te zijn.”

Niet alleen op pad
Vanuit Nederland wordt er volgens Kortsjens genoeg gedaan om haar veiligheid te waarborgen. “Mocht er iets met mij gebeuren dan heb ik natuurlijk een redactie die achter me staat en in actie kan komen. Verder is het zo dat ik sommige verhalen zelf draai met mijn eigen camera. Maar bij andere verhalen is het niet slim om alleen op pad te gaan. Als ik dat aangeef, krijg ik eigenlijk altijd wel toestemming om een cameraman of op z’n minst een lokale producer mee te nemen.”

Image Credits: https://www.youtube.com/watch?v=CHuRD9HHWUs.