In het buitenland zetten verschillende televisiezenders er al een punt achter, maar vanaf 1 april 2017 kent ook Nederland een landelijke televisieaanbieder zonder Teletekst: RTL. En niet alleen RTL, maar ook sommige regionale en lokale omroepen gooien de handdoek in ring. Is de ‘magie’ van Teletekst uitgewerkt?

1 januari 2015. De eerste Nederlandse regionale omroep, RTV Noord-Holland, stopt met het aanbieden van Teletekst. Op hetzelfde moment zegt ook AT5, onderdeel van RTV Noord-Holland, de dienst vaarwel. “Een tijd geleden zijn we gaan kijken waar we naartoe willen als omroepen en waar de toekomst ligt”, vertelt Benjamin van Gelder, marketingcommunicatiemanager bij RTV Noord-Holland en AT5. “Dat is niet alleen maar naar radio en televisie, maar ook naar online. We hebben gekeken naar hoeveel we nog in televisie wilden investeren en hoeveel nog in Teletekst. Uiteindelijk vonden we online veel belangrijker.” Bovendien constateerden beide omroepen een teruglopend aantal Teletekstgebruikers.

Het stoppen met de dienst was een goede beslissing volgens Van Gelder. “We wisten wel dat een aantal van onze vaste kijkers het niet fijn zou vinden als we zouden stoppen. Maar vroeger was informatie niet in je broekzak voorhanden. En dat is sinds een aantal jaar wel.” De omroepen missen Teletekst niet. “We hebben ongelooflijk veel bezoekers op onze website en heel veel gebruikers van onze app. En we vinden het alleen maar heel grappig als we horen dat anderen nu pas stoppen.”

Reacties
Bij Omroep Gelderland daarentegen is er volgens Sylvia Cools, hoofd nieuws, voorlopig nog geen sprake van stoppen met Teletekst. “Het is voor een redacteur maar één extra beweging om van het verhaal dat hij voor online heeft gemaakt een apart bericht te maken voor Teletekst.” Bovendien trekken de Teletekstpagina’s van de omroep nog relatief veel publiek volgens haar. “We krijgen heel veel reacties op het moment dat er iets misgaat. Gebruikers sturen dan berichten als ‘hé, er staat een oud bericht op Teletekst, hoe kan dat?’.”

We vinden het iets toevoegen voor ons publiek.

Op basis van die reacties, die volgens Cools bewijzen dat de dienst nog volop gebruikt wordt, gaat de omroep gewoon door met maken van Teletekstberichten. “We vinden het ook wel iets toevoegen voor ons publiek. Bij de regionale omroepen zit toch ook vaker een wat ouder publiek, dus op die manier bedien je die mensen ook.”

Grens 
Ook Dik Verkuil, eindredacteur bij de NOS, twijfelt er niet aan; de publieke omroep zegt Teletekst voorlopig nog niet vaarwel. De dienst heeft een dagelijks bereik van 600.000 mensen via de app en een paar miljoen gebruikers per week via de televisie. “Zolang de baten opwegen tegen de kosten gaan we ermee door”, stelt hij. “Als het aantal gebruikers onder een bepaalde grens gaat zakken, dan moeten we ons afvragen of we wel door moeten gaan. Maar dat punt is gewoon nog lang niet bereikt.”

Vaak staan dingen als eerste op Teletekst.

Het succes van Teletekst komt volgens Verkuil door de overzichtelijkheid en het imago van betrouwbaarheid van de dienst. Ook de behapbaarheid van de tekst – kort en kernachtig – speelt een rol; gebruikers zijn in no-time op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt. Ook de snelheid van de dienst speelt mee, zegt hij. “Het is bewerkelijker om een bericht op de website te zetten; daar moet bijvoorbeeld een foto bij. Vaak zullen dingen dus als eerste op Teletekst staan.”

Eigen nieuws
Verkuil begrijpt dat RTL een punt zet achter het aanbieden van Teletekst. “Als het onvoldoende oplevert in relatie tot de inspanning zou ik er ook mee stoppen.” Maar, dat is niet de enige reden voor de beslissing van RTL, denkt hij. “Ik denk dat het altijd zo is geweest dat Teletekst veel meer met de NOS wordt geassocieerd en veel minder met RTL. SBS is er zelfs nooit mee begonnen (het aanbieden van eigen nieuws op Teletekst, red.). Daar is gezegd: we kunnen toch nooit tegen de NOS op, dus we beginnen er ook niet aan. Ik denk dat dat bij RTL ook heeft meegespeeld.”

2017 overleeft het wel, dat lijkt me geen punt van discussie.

Verkuil benadrukt dat de toekomst van Teletekst niet te voorspellen valt. “Het is niet uit te sluiten dat het over tien jaar nog bestaat. Dat kan, maar het kan ook zijn dat het binnen een paar jaar weg is. Maar 2017 overleeft het wel, dat lijkt me geen punt van discussie.”

Image Credits: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Start_Teletekst_1980.jpg