Het tweetgedrag van Trump, zijn wilde uitspraken en de controverse over de Russische hacks. Elke dag was er wel iets te melden. Reden genoeg voor NOS-correspondent Arjen van der Horst om elke dag een Trump-update te schrijven.

Wat begon als een simpel mailtje naar de eindredacteuren en de buitenlandploeg van NOS zodat ze een duidelijker overzicht hadden van wat er die dag ging gebeuren, is nu uitgegroeid tot een grote politieke nieuwsbrief die zich voornamelijk op één persoon richt: Donald Trump. “Om een beetje orde in de chaos te scheppen, begon ik elke dag een Trump Daily te schrijven met daarin het laatste nieuws en de gebeurtenissen die ons te wachten stonden op die dag”, vertelt Arjen van der Horst, Noord-Amerika correspondent voor NOS. “Mijn belofte was dat ik dat zou doen tot aan de dag van de inauguratie van Trump. Het was bedoeld als handleiding voor de nieuwsploeg, zodat we niet op elke tweet of kleine rel hoefden te reageren.” Van der Horst vertelt dat er op deze manier veel ruis en onnodige informatie werd gefilterd. De mail die naar de buitenlandredactie van de NOS en een aantal eindredacteuren werd gestuurd, had echter wel een bijkomend effect. “Ik kreeg van steeds meer collega’s de vraag of ik hen aan de maillijst kon toevoegen. Iedereen vond het kennelijk interessant om het laatste nieuws om Trump te volgen.”

Nieuwsbrief à la Politico

Begin januari begon het pas echt storm te lopen volgens de Amerika-correspondent. Zijn collega’s opperden dat het op de site van de NOS moest verschijnen. De hoofdredactie had nog ambitieuzere plannen: een dagelijkse nieuwsbrief à la Politico. “Vooral over dat laatste twijfelde ik aanvankelijk. Mijn plan was namelijk de Trump Daily tot de inauguratie rond te sturen. Als je iets aankondigt als een nieuwsbrief, dan moet je dat langer volhouden dan anderhalve week, en ik wist nog niet of ik dat wel wilde doen”, vervolgt Van der Horst. Uiteindelijk kwam er samen met de hoofdredactie van de NOS een tussenoplossing. “We zouden de Trump Daily online zetten tot de inauguratie, als het dan zou aanslaan zouden we er een nieuwsbrief van maken waar mensen zich op zouden kunnen abonneren.” De nieuwsbrief werd een succes: meer dan 100.000 hits kwamen er op de eerste Trump Daily. Volgens Van der Horst was het besluit snel gemaakt. In totaal had Trump Daily in de eerste vijf dagen al 17.000 abonnees.

Obama-daily

De aankondiging op Facebook riep ook een aantal verontwaardigde reacties op. Zo vroegen veel lezers zich af waarom er geen Obama-daily was.  “We waren aanvankelijk ook niet van plan dit voor Trump te doen”, zegt Van der Horst. “Het is nu eenmaal zo gegroeid. Daarbij was het fenomeen nieuwsbrief ook nog niet zo sterk toen Obama aantrad in 2009. Nu ligt dat anders. Alle grote media sturen nieuwsbrieven, met Politico als bekendste voorbeeld, en wij gaan een beetje mee in die trend.” Van der Horst noemt het tevens een ‘aardige manier’ voor de NOS om te experimenteren met een dergelijke nieuwsbrief.

Make the nieuwsbrief great again!

Hoe lang de Trump Daily zal worden geschreven is volgen Van der Horst nog niet duidelijk. “We hebben er geen keiharde afspraken over gemaakt, maar het is de bedoeling dat we het volhouden tot 29 april 2017, dan zijn de eerste 100 dagen van Trumps presidentschap voorbij.” Van der Horst is bereid er eerder mee te stoppen, maar alleen als het nieuwsaanbod flink afneemt. “We gaan dus door zolang het leuk is”, voegt hij toe. Zijn vermoeden is echter dat Trump ‘de gemoederen nog wel een tijdje bezig houdt’. Op de vraag of er ook stiekem een beetje naar schandalen wordt gehengeld, is hij duidelijk. “Absoluut en dat heeft te maken met het bijzondere karakter van deze president”, begint hij. “Niet alleen is hij een totale politieke buitenstaander, hij is ook de rijkste president die ooit het Witte Huis heeft betreden. Hij heeft een wereldwijd zakenimperium met commerciële belangen in twintig landen. Wat ook opvallend is, is dat hij – in tegenstelling tot zijn voorgangers – zich niet echt heeft losgekoppeld van zijn zakenbelangen. Hij heeft nog altijd een aandeel in zijn bedrijf en daardoor is de potentie voor belangenverstrengeling enorm en de kans op schandalen groot. Dat is een serieuze zaak, want als blijkt dat Trump zijn bedrijf heeft laten profiteren door zijn presidentschap, dan kan dat de reden zijn voor zijn impeachment, een gedwongen aftreden.

Image Credits: NOS.