“Ik denk dat er geen journalist is die er vrolijk van wordt, wanneer hij hoort dat iemand een klacht tegen hem heeft ingediend bij de Raad voor de Journalistiek”, zegt Leo van Raaij, verslaggever van de Tubantia. Op 16 december moest hij voor de Raad voor de Journalistiek verschijnen.

Door Bo van Geijn en Mo Jaspers

Dit naar aanleiding van een artikel over de 16-jarige Ruben*, dat op 10 september in de Tubantia stond. Volgens de krant is de jongen al vaak opgepakt door de politie én ook vaak weer ontsnapt. Hij ziet zichzelf niet als een crimineel en ook de vader van Ruben denkt dat hij geen bedreiging vormt. Jeugdbescherming deelt die mening echter niet. Op 17 augustus wordt hij opnieuw opgepakt.

De krant wilde aandacht besteden aan Jeugdzorg met als voorbeeld het verhaal van Ruben. Ondanks de toestemming van Ruben en zijn vader, werd het verhaal door zijn moeder niet gewaardeerd. Zij diende een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek.

Bang voor de gevolgen
Voor Van Raaij was het de eerste keer dat hij voor de raad moest verschijnen. Al had hij in deze kwestie een klacht niet verwacht. “Alle moeite is gedaan om de privacy van de jongen te waarborgen. De moeder was herhaaldelijk in de gelegenheid gesteld te reageren, maar gaf zelf aan dat niet te willen.”

Alle moeite is gedaan om de privacy van de jongen te waarborgen

De moeder van Ruben was bang voor de gevolgen van het artikel voor haar zoon. Het artikel zou de jongen blijvende schade opleveren. Ook zouden de foto’s volgens haar niet genoeg zijn geblurd, waardoor Ruben nog te herkennen is.

Van Raaij: “Als journalist ervaar je dat publicaties vaak een grote impact hebben op mensen die in het stuk voorkomen. Wanneer zij hun verhaal zwart op wit in de krant terugzien, geeft dat een andere emotie dan wanneer zij datzelfde verhaal aan een journalist vertellen. Zeker wanneer het gaat om persoonlijke zaken.”

Onbetrouwbaar en leugenachtig
Van Raaij geeft aan dat de zaak veel impact op hem heeft gehad: “Niet in de laatste plaats omdat de klager mij probeerde weg te zetten als een onbetrouwbare, leugenachtige journalist. Je wil graag zakelijk blijven, maar je merkt toch dat het wat met je doet. Welbeschouwd zit je in het beklaagdenbankje en word je gedwongen jezelf te verdedigen.”

Over één week volgt uitspraak. Daarin staat enkel of de aanklacht gegrond is. De Raad kan namelijk geen straf opleggen. Na de uitspraak kan Tubantia wel besluiten om het artikel te verwijderen.

*Om privacyredenen is de naam van de jongen gefingeerd.