‘No, not you. You’re fake news.’ Met die woorden zette president Donald Trump een journalist van CNN volledig buitenspel tijdens een persconferentie nadat zij hadden bericht over het ‘Golden Shower schandaal’. Het is niet Trumps eerste en laatste aanvaring met de pers. Donderdag werd bekend dat meerdere journalisten vervolgd zullen worden voor hun aandeel in rellen bij een anti-Trumpdemonstratie. Onder journalisten heerst onrust over de persvrijheid in de Verenigde Staten. Maar hoe zijn de verhoudingen tussen het oprukkende rechts-populisme in Europa en de pers? Partijen als de PVV, Front National en Alternative für Deutschland rukken op in de peilingen en zaterdag kwamen de lijsttrekkers van deze politieke partijen samen in Koblenz. Dat er pers bij deze bijeenkomst mocht zijn, is alles behalve een vanzelfsprekendheid.

 Een overzicht van de verhoudingen tussen Rechts-populistische partijen en de media: