Nieuws, het klinkt al elitair in het gehoor van de normale man. Journalisten worden gezien als oude, grijze bromberen die met een dikke sigaar achter hun bureau zitten te grinniken over wat Jan Modaal nu weer heeft uitgespookt. De redactievloer wordt overspoeld met het getik van typmachines die stammen van voor de Eerste Wereldoorlog. Het gaat hen alleen om een zak met poen en volledig klinkklare onzin, om hun vriendjes uit de Tweede Kamer te vriend te houden.

Zo wordt er over journalistiek gedacht. Er is geen vertrouwen in de vrouwen en mannen die 24/7 zwoegen om aan het eind van de dag hun artikel af te hebben. Dat niet eens altijd wordt gepubliceerd. Dat afgekraakt wordt op het internet en volgens de geïnterviewde niet goed verwoord wat hij bedoelt. En dat allemaal voor een inkomen net boven het minimumloon.

Als ondankbare honden worden wij journalisten gemeden als de pest en bij het grof vuil weggezet, tenzij..

Tenzij we “nodig” zijn. Om politici meer publiciteit te geven, of wanneer bedrijven weer eens duidelijk willen maken hoe geweldig ze zijn. En als we eindelijk wat gefabriceerd hebben, gelooft niemand een woord van wat erin staat. Want de beste stuurlui staan aan wal en iedereen weet hoe het precies in elkaar steekt. Alles wat we schrijven zijn leugens en we bedriegen de boel. We doen er alles aan om iemand in een zwart daglicht te zetten en deinzen nergens voor terug.

Kijk maar naar Trump. Hij is nu de president van ‘het land van de vrijheid’. Maar tegelijkertijd maakt hij de beschermers van deze vrijheid belachelijk. Hij ontloopt deze poortwachters, de vrije, onafhankelijke pers. Hij laat ze niet aan het woord bij persconferenties en komt met ‘neppe waarheden’ aanzetten wanneer er iets negatiefs geschreven wordt. Kijk maar naar zijn inauguratie.

Andere politici volgen zijn voorbeeld, Wilders is er zo een. Niet alleen maakt hij onze rechtsstaat belachelijk, maar vermijdt hij elk contact met journalisten, mits het hem uitkomt.

Via Twitter maken ze ons belachelijk en verklaren ze ons de oorlog. Het gekke is dat deze mannen duizenden volgers hebben en deze volgers langzaam hun ideeën overnemen.

Dat, mensen. Dat is de wereld waarin de normale journalist lijkt te werken.

Heb vertrouwen in ons. Een nieuwe generatie is in opkomst en wij komen met mooie dromen en ideeën aanzetten, andere manieren om nieuws te brengen; The internet is our thing.

Kijk bijvoorbeeld naar De Correspondent, die het net even anders doen. Een creatief idee dat zich niet houdt aan de opmaak van de mainstream nieuwssites. Of een Blendle, die het nieuws speciaal op jou aanpast en aanbiedt.

Journalistiek is een altijd veranderend organisme, dat evolueert door tegenslagen en groeit op overwinningen. Natuurlijk, niet alles zal geweldig zijn en meteen lukken. Maar geef ons een kans, de wereld ligt open. Wij hebben vertrouwen in de mens en haar samenleving, heb dat ook in ons.