Ditte van docu Schuldig over de kracht van de camera.

De NPO zond in december de miniserie Schuldig uit, die zich richtte op inwoners van de Amsterdamse Vogelbuurt, die met hoge schulden leven. Een van die inwoners was Ditte van Daal-Kuijpens. Zij kreeg borstkanker, verloor haar baan en raakte in de schulden. Ditte vertelt ons wat over haar rol in de documentaireserie.

Toen Ditte op een doodgewone dag in de rij van de voedselbank stond, kwam er opeens een cameraploeg op haar af. Ze schrok, wist niet hoe ze moest reageren en antwoordde meteen ‘nee’. Ditte: “Het ging mij om mijn reputatie, ik was nogal bekend – vooral door mijn dagen op Ibiza – dus wilde ik niet op deze manier in de publiciteit komen.”

Ditte was artieste op Ibiza onder de naam Afroditte en leidde een jetset-leven. Twaalf jaar geleden kreeg ze borstkanker en haar carrière was voorbij. Na over het voorstel nagedacht te hebben, dacht Ditte: “Weet je wat, waarom ook niet, weet je. Mensen willen niet dat ik dit doe, dus doe ik het lekker toch.”

Ze benaderde Sarah Sylbing en Ester Gould, en had een duidelijk plan: “Ik wilde een statement maken voor alle mensen die ziek zijn geweest en in de schulden zijn geraakt. Vaak beseffen mensen niet hoe het leven is na kanker. Ze denken dat je het overleefd hebt en alles dus weer goed is. Nee, na zo’n ziekte ben je niet hersteld. De vraag die mensen niet stellen is: hoe overleef je het leven, na het overleven van kanker?”

Daar hielden de producenten en de cameraploeg rekening mee. “Dat waren de liefste mensen die ik ooit ontmoet heb. Het waren hele warme mensen die voelden als een familie. Ook zijn de inwoners in de Vogelbuurt nu meer verbonden geraakt na de serie,” vertelt Ditte stralend.

Maar er waren volgens haar wel moeilijke tijden. “Ook al stond mijn familie achter me, ik ben wel een vriendin kwijtgeraakt door aan de serie mee te doen. Zij vond dat haar reputatie achteruit zou gaan door op tv te komen. Mij maakte het niets uit. Ik wilde echt een statement maken, want als je eenmaal in de schulden terechtkomt, kom je er nooit meer uit.” Ditte voelt zich beter door de kijker haar realiteit te hebben laten zien. “Mensen weten niet hoe het is, dankzij deze serie zijn ze hopelijk bewuster geworden. Dat is de kracht van de camera.”

Image Credits: HUMAN, NPO.