Samen verzorgden ze ruim dertig jaar lang het zondagavondprogramma bij de VPRO. Kees van Kooten heeft samen met Wim de Bie een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Nederlandse satire. Wij spraken hem over de huidige stand van zaken.

De Nederlandse satire is door de jaren heen flink veranderd. Volgens Van Kooten heeft dat vooral te maken met de tijd, maar het is niet allemaal slecht. “Hoe Sander van de Pavert het voor elkaar krijgt om Kees van der Staaij van de SGP ‘kutje’ te laten roepen, met dat Haagse tintje van ‘m, geweldig!” zegt de 75-jarige Hagenaar over ‘De Aftrap’ van LuckyTV. “Ik heb ook hartelijk gelachen om het duet tussen Clinton en Trump, met ‘Time of my Life’.”

Van Kooten, die jarenlang samenwerkte met boezemvriend Wim de Bie, heeft zelf ook een geschiedenis met het persifleren van politici. Zo kwam voormalig minister van VROM Hans Alders regelmatig langs in Keek op de Week (1988) en bedachten Van Kooten & De Bie ‘De Tegenpartij’ met hun alter ego’s Jacobse en Van Es. Van Kooten waagt zich er echter niet aan om vandaag de dag nog politici te persifleren. “Daar zouden we niet meer aan beginnen”, lacht hij. “Hoe knap Sander van de Pavert dat allemaal voor elkaar krijgt, daar kunnen we niet tegenop.”

Van Kooten heeft ook lovende woorden voor de Saturday Night Live-sketches met Donald Trump. “Als ik straks weer thuis ben kijk ik direct of er weer een nieuwe SNL-sketch is met Alec Baldwin, hij speelt daar een fabuleuze Donald Trump. Ook tekstueel is hij heel erg goed. het is niet voldoende om met goede animatietechnieken en een goede grimeur het podium op te gaan want daarna komt het papier: Wat zegt hij? Hoe pak je de woorden van Trump aan? Hoe maak je ze nog dommer, als het ware. Dát is papier, dát is schrijven.” Naast LuckyTV en SNL is Van Kooten ook positief over de redactionele zijde van Zondag met Lubach. Hij noemt het een geslaagde poging om met een ‘journalistieke kijk lachend kernpunten aan de kaak te stellen’.

Van Kooten vindt echter dat de realiteit met de satire aan de haal is gegaan. “Tegenwoordig lijkt het erop dat werkelijkheid de satire heeft ingehaald. Neem nou de Tweets van Trump, ze lijken net van een klein kind! Zo dom. Dat valt ook niet meer te parodiëren.”