De eerste officiële persconferentie van de Trump Administration is een feit. Perssecretaris Sean Spicer baarde echter opzien door vol te houden dat er meer mensen naar de inauguratie keken dan ooit tevoren, ondanks foto’s die het tegendeel bewezen. Journalisten die anders zeggen, komen onder vuur te liggen. Is de Amerikaanse persvrijheid in gevaar?

De journalistenorganisatie Reporters Without Borders stelt elk jaar een lijst op waarin de persvrijheid in tachtig landen wordt gemeten. Ons land, Nederland, staat op plek 2. De Verenigde Staten van Amerika echter, staan op plek 41. Margaux Ewen, Advocacy & Communications Director bij RWB, verwacht dat de positie in de lijst van aankomend jaar lager zal uitvallen. “Gezien de incidenten die we voor, tijdens en na de verkiezing van Trump hebben gehad, gaan wij ervanuit dat onze plek op de World Press Freedom Index lager zal zijn dan afgelopen keer.”

Ewen vindt de relatie tussen het kabinet van Trump en de pers vrij apart. “Het lijkt erop dat het kabinet van Trump van de pers verwacht dat ze alleen maar positief berichten over het Witte Huis.” Op de vraag of Ewen denkt dat de Amerikaanse persvrijheid in het geding komt, is ze kraakhelder. “Het is niet zo dat er op journalisten wordt gejaagd, maar Trump heeft wel via Twitter de persoonlijke aanval geopend op een aantal journalisten. Dus ja, ik zou zeggen dat persvrijheid wel degelijk in het geding begint te komen. Er zijn ook andere landen waar er echt op journalisten gejaagd wordt.”

Volgens Ewen was het statement van perssecretaris Spicer ook een indicatie van het eventueel in geding komen van de persvrijheid. “Spicer WIL graag eerlijk zijn, maar vervolgens wel een ‘meningskwestie’ opgooien. Hij hield vol dat er meer mensen bij de inauguratie van Trump waren, terwijl er op foto’s te zien is dat dat absoluut niet het geval is. Dat is vreemd.”

De volledige lijst wordt hoogstwaarschijnlijk in april bekendgemaakt.