RTL Nieuws raakte vorige week in opspraak door het hacken van het Twitter-account van politici Kees van der Staaij (SGP) en het LinkedIn-account van Pieter Omzigt (CDA). RTL gaf als verklaring dat de internetbeveiliging van politici een belangrijk en actueel onderwerp is, maar het is nu niet de bedoeling dat elke journalist spontaan aan het hacken slaat.

Met behulp van eerdere grote hacks bij Dropbox en Adobe wisten RTL-journalisten Daniël Verlaan en Siebe Sietsma samen met een hacker de accounts van verschillende politici binnen te dringen. Negen van de tachtig accounts die de twee probeerden te hacken, bleken slecht beveiligd. De journalisten hadden hiermee ook gelijk antwoord op de vraag die Verlaan gesteld had: Hij wilde weten hoe het stond met de veiligheid van social media-accounts van Nederlandse politici?

Ethisch Hacken

“Wat wij gedaan hebben kun je niet echt hacken noemen”, zegt Sietsma over de inbraken. “Daniël wilde vooral weten hoe het gesteld stond met de online veiligheid van Nederlandse politici.” Die vraag kwam na de oproer in Amerika over de slechte beveiliging van accounts.

Ethisch hacken heeft als doel aan te tonen dat een systeem of account niet deugt qua veiligheid. Nederland heeft een leidraad met daarin specifieke regels  wat wel en niet is toegestaan. Daarin staat onder andere dat het lek gemeld moet worden zonder informatie te lekken naar derde partijen.  Het hacken van Verlaar en Sietsma is een vorm van ethisch hacken, maar had als voornaamste doel het maatschappelijk belang dienen.

Of studenten journalistiek nu ook massaal moeten leren hacken blijft de vraag. Verlaan vindt het van belang dat studenten de algemeen geldende journalistieke principes leren. “Hacken hoor t daar voor mij niet bij.” Sietsma vindt het geen slecht idee: “Als je er talent voor hebt en leert hoe zo’n systeem werkt kun je daar zeker een voorsprong mee opbouwen.”

Hacken is illegaal maar in dit geval worden de journalisten waarschijnlijk niet vervolgd omdat de hack is gedaan in naam van het maatschappelijk belang. In dat kader mogen sommige wetten gebroken worden mits het binnen de perken blijft. Maar wie bepaalt dat belang? “Journalisten bepalen zelf of ze het maatschappelijk belang dienen”, vertelt media-ethicus Jos Straathof. “Er zijn geen duidelijke richtlijnen die aangeven wanneer een regel of wet gebroken mag worden omdat elk geval uniek is. De beweegredenen voor RTL Nieuws waren in elk geval heel helder. Ze zullen er waarschijnlijk verder ook geen problemen mee krijgen.”