De redacties van nieuwsmedia in de Verenigde Staten moeten op volle toeren hebben gedraaid toen president Obama bekend maakte dat Chelsea Manning op zeer korte termijn vrijkomt. De Mediaredactie vergelijkt de berichtgeving van het rechtse FOX News en het liberale MSNBC.

Maar eerst een opfrisser voor het geheugen. In 2010 lekte Manning, die voor haar arrestatie als een man genaamd Bradley Manning door het leven ging, geheime Amerikaanse documenten naar WikiLeaks. In een video die WikiLeaks vervolgens publiceerde is te zien dat door een Amerikaanse helikopteraanval elf Iraakse burgers gedood worden. Hieronder het filmpje dat Manning lekte:

MSNBC

In het fragment van MSNBC krijgt de advocaat van Chelsea Manning veel spreektijd. De presentatrice geeft hem de tijd om uit te leggen waarom hij het terecht vindt dat Obama Manning vervroegd vrijlaat. Hij spreekt over opluchting en gerechtigheid. De kritische vraag die de presentatrice stelt is wáárom Manning documenten heeft gelekt. Ze neemt geen genoegen met het antwoord dat er vele redenen kunnen zijn. Als de advocaat vervolgens uitlegt dat Chelsea in het belang van de bevolking handelde, sluit ze het telefonische interview af.

MSNBC is een Amerikaanse nieuwszender die bekend staat als een ‘links’ medium. Hun slagzin luidt: ‘’What Progressives Have Been Waiting For.’’

FOX News

Waar bij MSNBC de advocaat van Manning veel spreektijd krijgt, wordt bij Fox News de conservatieve republikein en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in de eerste tien seconden van het fragment gequote: ‘’This is outrageous.’’ Wij kunnen ons vast wel voorstellen dat dit nieuws veel ophef veroorzaakt, meent de presentator. Later in het fragment komt de rest van Ryans verklaring aan bod: ‘’Mannings’ verraad heeft de levens van Amerikanen in gevaar gebracht en hij onthulde een paar van de meest gevoelige geheimen van ons land.’’ Via een liveverbinding vraagt de presentator zijn verslaggever of Obama vragen vermijd over de, in vergelijking met zijn voorgangers, vele straffen die hij heeft omgezet. Nee, meent de verslaggever: ‘’De regering draagt dit als een onderscheidingsteken.’’

FOX News is een populaire nieuwszender bij de conservatieve Amerikanen en wordt dan ook gezien als een rechts-conservatief medium.

Zoek de verschillen

Beide zenders brengen hetzelfde nieuws: Barack Obama heeft besloten om Chelsea Manning vervroegd vrij te laten. Toch hebben de twee fragmenten duidelijk een verschillende insteek. Terwijl MSNBC ‘kamp Manning’ aan het woord laat, doet FOX News dit met een tegenstander van zijn vrijlating. De presentatrice van MSNBC vraagt naar de beweegredenen van Obama, de presentator van FOX News vertelt op zorgelijke toon over de vele strafomzettingen van de president.

De nieuwsmedia in de VS lijken net zo verdeeld als het land zelf.