N&A

Voorbeschouwing RadioRing: onrust & Aanstormend Talent

Jan 19, 2017 Sven Trommelen

Arjan Snijders, een van de organisatoren van de RadioRing, vertrekt na vanavond bij de RadioRing. Hij is na 10 jaar klaar met het gezeur dat vaak op hem af komt.

“Na veel mopperende ego’s heb ik tegen AVROTROS gezegd dat voor mij de lol er af is”, zegt hij tegen RadioFreak.nl. “Elk jaar weer zijn er presentatoren boos omdat ze niet genomineerd zijn, of wordt er geroepen dat het doorgestoken kaart is. Nou, voor dat laatste steek ik mijn hand in het vuur: dat is het niet. Ik heb best een dikke huid, maar nu ben ik het beu.”

Wouter van der Goes is één van die DJ’s die dit jaar kritiek heeft op de RadioRing. “De hele programmering van Radio 2 stond erbij, behalve ik. Het stoort mij al jaren dat één iemand bepaalt wie er wél en wie niet op een lijst terechtkomt. Dit jaar hadden we een gesprek over hoe dingen anders kunnen gaan. En toen zei Arjan ‘bedankt voor input, ik kijk wel wat ik ermee doe, want uiteindelijk beslis ik’. Daar ben ik niet blij mee en mijn omroep ook niet, maar we boycotten de uitreiking zeker niet.”

Snijders noemt de uitspraken van Van der Goes tegenover RadioFreak ‘onzin’ een benadrukt dat hij dit nooit gezegd heeft. Van der Goes is overigens niet aanwezig tijdens de uitreiking. Hij heeft iets anders te doen. Snijders noemt hem wel als een van zijn mogelijk opvolgers.

De AVROTROS wil niet teveel woorden vuil maken aan de gebeurtenissen.  Zij weten ook nog niet wie Snijders gaat opvolgen. “Geen idee. We gaan ons eerst focussen op vanavond.”

 

Aanstormend Talent

Want vanavond is het zover: het RadioRing-Gala. Dan wordt bekend wie dit jaar de prijs wint voor Zilveren Radioster Man en Vrouw, Beste radiostation en ‘Aanstormend Talent’.

Dat talent zit vaak ergens in de nachtprogrammering, of in het weekend. Daardoor zijn ze minder bekend dan de grote namen in de radiowereld. Maar wie zijn de talenten, die volgens de vakjury dit jaar kans maken op de prijs ‘Aanstormend Talent’?

Eva Cleven (29, VPRO – NPO FUNX) groeide op in Wageningen, waar ze de dansacademie volgde. Daarna begon ze met de studie muziekwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

Sinds kort presenteert ze Het Klokhuis op NPO3. Uit tweeduizend aanmeldingen kwam ze als winnaar uit de bus. Ook is ze regelmatig te vinden op verschillende festivals in het land.

Uitzendingen: WORX, zondag 15:00 – 17:00 uur

Twitter @evacleven

Rob Janssen (29, AVROTROS, 3FM) werkte onder meer mee aan de radio- en tv-uitzendingen rondom de kermis in Tilburg: KermisFM. Daar werd hij ontdekt door Timo Kamst. Die stuurde hem door naar GlowFM, de lokale jongerenzender van Eindhoven. Zo kwam Janssen uiteindelijk terecht bij 3FM, waar hij nu een vast programma heeft. Daarnaast is hij ook bekend van verschillende carnaval hits die hij onder zijn artiestennaam Lamme Frans heeft uitgebracht.

Uitzendingen: zaterdag 2:00 – 4:00

zondag 14:00 – 16:00

Twitter @rjmedia

Bas Menting (20, Radio 538) begon zijn carrière bij Radio HTR, de lokale omroep van Heusden. Ook hij maakte de overstap naar GlowFM. Vervolgens kreeg Menting een programma bij 538 Hitzone – de opleidingszender van Radio 538 – om zo door te groeien naar een plekje in de programmering van de zender. Menting volgt ook de filmopleiding in Den Bosch.

Uitzendingen: zondag 4:00 – 8:00

Twitter @mentingBas

Jordi Warners (21, SLAM!) is voor de tweede keer genomineerd in de categorie ‘Aanstormend Talent’. Ook vorig jaar maakte hij kans op de prijs, maar moest toen Herman Hofman voor laten gaan. Warners kwam via de lokale omroep RTV Emmen terecht bij SimoneFM. Nadat hij meedeed aan een talentendag van Radio 538 en Slam! Kreeg hij een programma bij 538. In 2015 maakte hij de overstap naar Slam!.

Uitzendingen: Ma t/m do 22:00 – 00:00

Vr 14:00 – 18:00

Twitter @jordiwarners

 

De vakjury reikt naast de prijs voor ‘Aanstormend Talent’ ook een prijs uit voor het ‘Beste Radiostation’. Hier zijn 100%NL, NPO Radio 2 en Radio 538 genomineerd.

Allemaal NPO

Naast ‘Aanstormend Talent’ zijn er nog meer categorieën. Ook de prijzen voor ‘Beste Radiostation’ en beste programma (‘Gouden RadioRing’), en DJ (‘Zilveren Ster’) worden vergeven. De genomineerden van ‘Zilveren Radioster’ –  man en vrouw – zijn allemaal afkomstig van de NPO. Sterker nog: alle vrouwen komen van NPO 3FM en alle mannen hebben een programma op NPO Radio 2.

Zilveren Radioster vrouw

  • Roosmarijn Reijmer (VPRO – 3FM)
  • Eva Koreman (BNN – 3FM)
  • Annemieke Schollaardt (AVROTROS – 3FM)

Zilveren Radioster man

  • Gerard Ekdom (VARA – NPO Radio 2)
  • Bert Haandrikman (KRO-NCRV – NPO Radio2)
  • Rob Stenders (AVROTROS – NPO Radio 2)

En ook bij de grootste prijs van de avond, de ‘Gouden RadioRing’, zijn alle genomineerde afkomstig van NPO Radio 2. Dit zijn:

  • Ekdom in de Ochtend (VARA – NPO Radio 2), het nieuwe programma van Gerard Ekdom, die in de zomer van 2015 de overstap maakte van 3FM naar Radio 2.
  • Helemaal Haandrikman (KRO-NCRV – NPO Radio 2) kan net als Ekdom een dubbelslag slaan door zowel de ‘Zilveren Radioster’ als ‘Gouden RadioRing’ te pakken. Haandrikman had tot voor kort doordeweeks programma van 18:00 tot 20:00 uur. Door de komst van Ruud de Wild is hij nu terugverwezen naar het weekend.
  • Top 2000 (NPO Radio 2) is het eerste evenement ooit dat kans maakt op de RadioRing. Dit was eerder niet mogelijk, maar kan door een aanpassing van de jury nu wel.

 

De genomineerden voor ‘Aanstormend Talent’ en ‘Beste Radiostation’ worden bepaald door een jury. Voor ‘Zilveren Radioster’en ‘Gouden RadioRing’ kon iedereen stemmen via internet. Op Twitter stuurden sommigen radiomakers verbaasde tweets de wereld in.

De RadioRing heeft geen invloed op selectie van de drie genomineerden. “Het publiek heeft gekozen”, zegt AVROTROS tegenover de mediaredactie. “Er zijn vier vakjuryprijzen en drie publieksprijzen (de ‘Gouden RadioRing’ en ‘Zilveren Radioster’ man en vrouw, red.). Daar hebben wij geen invloed op. Het is de keuze van het publiek”, legt Susanne van der Klugt, woordvoerder AVROTROS, uit.

De uitreiking van de RadioRing is niet onbekend bij NPO Radio 2. De programma’s Aan De Slag (Bart Arends) en De Roodshow Late Night (Jan Willem Roodbeen) zijn gekoppeld aan de RadioRing door onder andere de bekendmaking van genomineerden. Daarnaast zendt NPO Radio 2 de uitreiking van de RadioRing vanaf 20:00 live uit. Kijken kan via 101TV.