Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren baarde maandag 16 januari flink wat opzien toen zij aankondigden mee te zullen doen aan de verkiezingen. Echter, twee dagen later maakt LAKS bekend dat de kandidatuur een PR-stunt was. Wat wil LAKS hier precies mee bereiken? 

Sven Annen, de ‘lijsttrekker’ en tevens voorzitter van het LAKS, kondigde afgelopen maandag aan dat hij met het scholierencomité mee wilde doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Reden hiervoor: het negeren van fundamentele problemen in het onderwijs door het huidige parlement. “De fundamentele problemen worden nauwelijks besproken in Den Haag. Ouderen domineren volledig het geluid in de politiek. We hebben er geen vertrouwen in dat de huidige politiek dit zal oplossen”, zegt Annen tegen NOS.

“En raad eens? Het was een hoax.”

Het werd echter vandaag duidelijk dat de hele kandidatuur van het LAKS een PR-stunt was. In een filmpje dat de scholierenvereniging vanochtend op hun website plaatste legt voorzitter Annen uit hoe de kandidaatstelling enkel was bedoeld om aandacht te vragen voor hun doel: het aan het licht brengen van de fundamentele problemen in het onderwijs. “Soms moeten mensen gewoon even goed wakker worden geschud”, zo vertelt de voorzitter. “Het was ook de bedoeling om aan iedereen duidelijk te maken dat er flinke problemen zijn op het gebied van onderwijs. Dit was een laatste redmiddel, als het ware.” Hoewel de intentie van het LAKS misschien goed bedoeld was, regent het klachten op Twitter. Veel journalisten voelen zich in het ootje genomen.

Annen had de ophef omtrent de hoax en het voor de gek houden van de media wel verwacht: “We zijn ons er van bewust dat het een extreme manier is om ons punt duidelijk te maken, we hopen nu dan ook dat de politiek een aantal punten gaat overnemen. We gaan ook praten met partijen als GroenLinks en ChristenUnie. Soms moet er gewoon reuring in de tent komen.” De achttienjarige 6VWO-scholier schuwt een carrière in de politiek echter niet. “Ik sluit een toekomstige carrière in de politiek zeker niet uit. Voor nu focus ik me liever op de schoolbanken. Aankomend jaar begin ik aan mijn studie economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.”