Nog voordat zijn presidentschap officieel van start is gegaan, staat het eerste schandaal van aanstormend president van de Verenigde Staten Donald Trump al op de agenda.

Met nog enkele dagen te gaan voordat Donald J. Trump officieel wordt ingezworen als president van de Verenigde Staten, kan het goed zijn dat zijn presidentschap begint met een schandaal. Een gelekt rapport dat op BuzzFeed is beland heeft president-elect Trump namelijk in verlegenheid gebracht. Het rapport is volgens CNN ingestuurd door een voormalig geheim agent van de Britse inlichtingendienst MI6 die nu als consultant werkt. Op dit moment wordt het rapport nog onderzocht door de FBI. Het is niet duidelijk hoe de man wordt ingeschat, maar het is duidelijk dat hij serieus wordt genomen.

Golden Shower

In het rapport wordt namelijk genoemd dat de kersvers verkozen Trump betrokken zou zijn bij een ietwat ongewone activiteit in een hotel in Moskou. In dezelfde presidentiële suite waarin de Obama’s eens tijdens een officieel staatsbezoek verbleven, zou Trump een aantal prostituees hebben ingehuurd die vervolgens ter plekke op het bed moesten urineren, een zogeheten ‘golden shower’. De hotelkamer zou door de Russische inlichtingendienst FSB volledig zijn uitgerust met verborgen camera’s en microfoons. Het lekken van het rapport zorgde voor grote ophef. Het transitieteam van Trump – dat de overgang tussen de kabinetten overziet – wil niet reageren.

Effecten

Hoewel het rapport ook veel andere punten stelt, wordt vooral het feit dat Trump prostituees zou hebben ingehuurd voor de ‘golden shower’ flink uitgelicht. Ondanks dat de waarheid van het bericht nog altijd vastgesteld moet worden, zijn er al verschillende tweets verschenen die de president-elect op de hak nemen.

Een ander opvallend verschijnsel is dat er opeens massaal wordt gegoogled naar de term ‘golden shower’. De statistieken van Google laten een explosieve stijging zien in zowel de internationale als Nederlandse zoekopdrachten vanaf het moment dat het bericht naar buiten kwam.

 

Bron: Google Trends Wereldwijd

 

Bron: Google Trends Nederland

Twitter-Trump

Ondanks het feit dat het transitieteam niet wil reageren, duurt het niet lang voordat Trump zelf reageert via zijn favoriete uitlaatklep: Twitter. Hij noemt het bericht van BuzzFeed ‘nepnieuws’ en hij spreekt van een ‘politieke heksenjacht’.

Het is niet de eerste keer dat Trump zich ongenuanceerd uitlaat op Twitter. Zo noemde hij Meryl Streep de ‘meest overgewaardeerde actrice in Hollywood’ nadat ze een kritische speech gaf tijdens de uitreiking van de Golden Globes en nam hij de gehele media op de korrel toen gezegd werd dat Mexico niet voor de befaamde muur zou betalen. Saillant detail is dat Trump niet alleen maar mensen kan beledigen via het medium, maar zelfs complete aandelenkoersen onderuit kan schoppen. Onder andere Toyota en Boeing hebben flinke klappen te verduren gekregen toen de aanstaande president zich negatief uitliet over de bedrijven. De aandelen kelderden bij een tweet van Trump.

 

Hoewel hij nog niet is ingezworen als 45e president van de Verenigde Staten van Amerika, lijkt het er op dat Donald J. Trump via Twitter al regeert.

 

Image Credits: Google Trends, Pornhub.