Ben Ward, zanger van de Engelse rockband Orange Goblin is een inzamelingsactie begonnen voor de medewerkers van Team Rock. Afgelopen dinsdag werd Team Rock failliet verklaard, waarna al het personeel per direct overtallig is verklaard zonder uitbetaling van achterstallig loon. Onder Team Rock vallen ook de bladen Classic Rock en Metal Hammer.

Het doel van de crowdfundactie was om 20.000 pond (€23.000) op te halen voor de boventallige journalisten. Op dit moment staat de teller op ruim 72.000 pond (€86.000). Volgens André Verhuysen, hoofdredacteur van Nederlands metalblad Aardschok, is het succes van de crowdfundactie kenmerkend voor de solidariteit binnen de metal-community. “Iedereen gunt elkaar het beste. Bij Aardschok zien we buitenlandse tijdschriften niet als concurrentie, meer als concullega’s. Ik heb ook een abonnement op Classic Rock, alhoewel ik benieuwd ben of ik nog een editie zal ontvangen.”

Ondanks de moeilijkheden in bladenland ziet Verhuysen de toekomst van Aardschok positief tegemoet. Waar Team Rock met 73 man sterk op de redactie zat, deelt Verhuysen zijn ruimte alleen met mede-hoofdredacteur Mike van Rijswijk. “De rest van de schrijvers levert alles digitaal aan, dus die zien we weinig. We zijn ook bewust niet digitaal gegaan. Onze lezers zouden wel gek zijn om te betalen voor een blad als ze online alles gratis kunnen lezen. Wij hebben nog steeds een stabiel aantal lezers en abonnees, dus voorlopig hebben we niets te vrezen.”

Het nieuws over Team Rock viel ook zwaar in de Britse lokale muziekscene. Volgens Ryan Cole, gitarist van het Oxfordse Desert Storm, nam vooral Metal Hammer de moeite om kleinere bands aan een breder publiek te helpen. “Ze hebben Desert Storm meerdere keren op een sample-cd gezet, die gratis bij het tijdschrift zat. Hiermee hielpen ze ons om een publiek te bereiken wat we zelf nooit konden bereiken. Metal Hammer was zeer begaan met de Britse underground. We zullen ze missen.”

De crowdfundactie voor Team Rock loopt nog. Ook wordt op 5 januari een benefietoptreden gegeven in de Londonse club The Black Heart, met Orange Goblin als hoofdact.

Image Credits: Koen de Gussem.