Tegenwoordig kun je als journalist ongeveer elk weekend wel naar een aan het vak gerelateerde conferentie, summit of congres gaan. Het is lastig om naar al die evenementen te gaan, je kunt beter de beste ertussen uit pikken. De beste van allemaal blijft toch wel het International Journalism Festival in Perugia, dit festival biedt de breedste selectie aan onderwerpen en sprekers die je kan vinden. De organisatie heeft net de eerste sprekers bekend gemaakt en het zijn er al meer dan honderd.  

Wij van de Mediaredactie kunnen ons voorstellen dat je door de sprekers het festival niet kan zien. Dus daarom zijn wij hier om een helpende hand uit te steken. Wij hebben voor jou een lijstje van zes sprekers samengesteld. Deze zes zijn volgens ons sowieso de moeite waard om naar te gaan luisteren. Besef je wel dat het nog niet bekend is waar deze sprekers over gaan praten, we baseren het dus puur op wat voor mensen het zijn.

Rob Wijnberg

We trappen dit lijstje af met een spreker van eigen bodem. Rob Wijnberg kennen we waarschijnlijk allemaal als medeoprichter van De Correspondent. Misschien had je al van hem gehoord voor dat De Correspondent begon, in zijn tijd als hoofdredacteur van NRC Next. Waar je hem ook van kent het valt niet te ontkennen dat Wijnberg nu aan het voorfront staat van innovatie binnen de journalistiek.

Hij heeft uitgesproken meningen over de rol van de media die hij al regelmatig heeft verkondigd in boeken en columns. Waar de talk met Wijnberg ook over gaat, we kunnen er wel vanuit gaan dat hij met sterke meningen aan zal komen die een uniek licht op het onderwerp kunnen schijnen.

Matt Cooke

Als je de afgelopen tijd ergens in Europa naar een conferentie geweest en je bent bij een talk geweest over tools dan is er een goede kans dat je al bekend bent met deze naam. Cooke leidt het Google News Lab voor de UK, Ierland en de noordse landen. Bij het Google News Lab houden ze zich bezig met de toekomst van de journalistiek. Dit doen ze onder andere door de laatste trends op het gebied van techniek bij te houden en te financieren.

Matt Cooke is een expert op dit gebied. Naast een diepe kennis van alle mogelijkheden die de gratis tools van Google bieden, weet hij ook ongelooflijk veel van andere nieuwe tools die er te vinden zijn in het veld. Als je ook maar enig sinds interesse hebt in welke opties je allemaal hebt qua tools moet je zeker bij Matt Cooke aanwezig zijn.

Sakhr Al-Makhadhi

AJ+ is tegenwoordig overal te vinden. De slogan die ze gebruiken: ‘News made for where you are’ maken ze maar al te waar. Ze produceren content voor onderandere Facebook waarmee ze soms miljoenen views halen. Het lijkt ze aardig gelukt een publiek te vinden. Sakhr Al-Makhadhi is uitvoerend producent bij AJ+ en hij creëert samen met een team de video’s die zo veel bekeken worden.

Naast populaire video’s maken is Al-Makhadhi ook een expert op het gebied van het Midden-Oosten. In 2012 ontving hij een prijs met zijn verslaggeving over Syrië bij BBC Radio 2. Verder is hij ook nog genomineerd voor een One World Media Award voor het verslag wat hij heeft gemaakt over de politieke partij die een Islamitische staat wil in de UK. Hij is dus een persoon met vele talenten en hij zal zeker een hoop interessants te vertellen hebben over het Midden Oosten en het maken van video’s voor social media.

Bill Adair

Met de Amerikaanse verkiezingen net achter de rug is weer gebleken hoe belangrijk het is dat we uitspraken van politici blijven controleren op waarheid. Gelukkig bestaat daar een website voor: Politifact. Bill Adair is de oprichter van deze Pulitzer prijswinnende website. Het is dan ook niet vreemd dat Adair de wereld over vliegt om overal talks te geven. Van SXSW tot Harvard en De universiteit van Shanghai. Hij is overal al geweest om te praten over factchecken en nieuwe media.

We leven in een tijd dat factchecken steeds belangrijker wordt. Met hoe snel nieuws verspreid via social media is het belangrijk dat er mensen zijn die in de gaten houden of het niet alleen maar nepnieuws is. Adair speelt een grote rol op dit vlak. Als je dus geïnteresseerd bent in hoe een professionele factchecker te werk gaat dan moet je bij Adair zijn talk of panel bij zijn.

Craig Newmark

De naam Craig Newmark zal onder de internetnerds onder ons geen onbekende naam zijn. Hij heeft namelijk de website Craigslist opgericht. Deze advertentie website waar mensen van alles kunnen aanbieden heeft hij al opgericht in 1995. Sinds 2012 staat hij in de Internet Hall of Fame.

In 2016 heeft hij de Craig Newmark Foundation opgericht waarmee hij liefdadigheid en maatschappelijke betrokkenheid probeert te verspreiden. Of Newmark komt praten over het internet en technologie, liefdadigheid of misschien over constructieve journalistiek is niet duidelijk. Waar hij dan ook over zal praten Newmark is een ontzettend boeiend persoon, voor nerds én humanisten.

Aron Pilhofer

Pilhofer heeft bij zowel The Guardian als The New York Times gewerkt. Twee bedrijven die bekend zijn over de hele wereld. Tegenwoordig geeft hij les aan de Temple University. Daarnaast heeft hij ook nog twee journalistiek gerelateerde startups mee opgezet: DocumentCloud.org en Hacks & Hackers. Beide opgericht in 2009. DocumentCloud is een website die het voor journalisten makkelijker maakt om bronnen te vinden, analyseren en online te delen. Hacks & Hackers is een organisatie die journalisten en technici bij elkaar brengt.

Bij The Guardian hield Pilhofer zich bezig met visuele journalistiek: afbeeldingen, interactieve- en datajournalistiek en graphics. Hij was het hoofd van het tweehonderd man sterke team van The Guardian wat daaraan werkte. Pilhofer weet dus als geen ander hoe je met visuele journalistiek om gaat. In een tijd waar design bij journalistiek steeds belangrijker wordt is dat een kennis die steeds meer waarde krijgt. Als je dus geïnteresseerd bent in het maken van producties die er prachtig uitzien, naast het feit dat ze inhoudelijk goed zijn, moet je zeker bij Pilhofer gaan kijken.

 

Nou kunnen we ons voorstellen dat je geen geld of tijd hebt om naar Perugia aftereizen om naar het festival te gaan. Gelukkig worden elk jaar al de talks en panels livegestreamed op YouTube door de organisatie van het festival. Check dus zeker vijf tot en met negen april de website van het festival zodat je bovenstaande sprekers niet gaat missen.