Het plan om de locatie van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek te verplaatsen was al eerder in het leven geroep. Toen werd er nog gesproken over een verhuizing samen met twee andere opleidingen. Dat plan ging in 2013 afgeschoten.  Gisterenavond is de centrale medezeggenschapsraad bijeengekomen en is er alsnog het besluit gevallen om richting station Tilburg te vertrekken. De FHJ wil in 2020/2021 beginnen op de nieuwe locatie, waar een pand wordt gebouwd van 4000 vierkante meter. Er is ruimte voor 850 tot 1000 studenten.

Dit nieuwe pand moet het begin zijn voor het Mediacluster Tilburg. Dit cluster moet een broedplaats worden voor innovatie, onderwijs en ondernemerschap op het gebied van media in Nederland. Naast Fontys zal ook de Persgroep, uitgever van verschillende kranten, de Tilburg University en Onderwijsgroep Tilburg (ROC) te vinden zijn op de locatie.

Waarom verhuizen?
De mediaredactie sprak met Marjo Spee, directrice van de FHJ. Want waarom gaat de school naar de Spoorzone toe? “Wij moeten op uiteindelijk weg op de huidige locatie. Daarom hebben wij wat scenario’s onderzocht en naar de Spoorzone gaan kwam als beste uit de bus, omdat daar het contact met het werkveld het beste te realiseren is. Uiteindelijk wil Fontys dat de huidige locatie wordt afgestoten” Vertelt Spee. “Fontys heeft een aantal dislocaties, Fontys Juridische Hogeschool ligt ook apart, en het besluit ‘concentratie tenzij’ is ongeveer anderhalf jaar geleden genomen.” Wat hier met bedoeld wordt is dat er door Fontys is besloten dat alle verschillende studies bij elkaar moesten komen te liggen, wat voor de FHJ zou inhouden dat ze zich zouden aansluiten bij locatie Stappegoor in Tilburg.

Het huidige pand van de FHJ

“Wij zouden ook naar Stappegoor moeten, maar ik heb altijd gezegd dat wij zóveel meer aan een samenwerking met het werkveld hebben, dat het beter voor ons zou zijn om naar de Spoorzone te gaan.” De FHJ heeft tien maanden gekregen om uit te zoeken of ze partners konden vinden die met de school naar deze locatie zou willen gaan én of het niet duurder zou zijn. Dit bleek niet zo te zijn en toen is er door het college van bestuur, de raad van toezicht en de centrale medezeggenschapsraad opnieuw naar het plan gekeken.

Meer mogelijkheden voor studenten
“De verhuizing zal de studenten het een en ander opleveren. Met name de samenwerking met het werkveld zal een stuk makkelijker zijn. We hebben nu al projecten om bijvoorbeeld werken op een redactie te simuleren. Als we straks echt aan de slag kunnen met de Persgroep dan is dit nog beter”, vertelt Spee. “Ook voor onderzoek zal er aandacht zijn. De Universiteit van Tilburg en het ROC zullen daarbij helpen. Met de TU zouden we bijvoorbeeld onderzoek doen naar robotica of virtual reality kunnen doen, daar zijn zij heel goed in en de ROC-studenten kunnen het ICT stuk opvangen. Nu worden er hier ook al mooie dingen bedacht maar het uitwerken van concepten is moeilijk”, voegt ze daar nog aan toe.

Bart van Teeffelen, leraar aan de FHJ en projectleider van het project Onderzoek en Innovatie (O&I) ziet ook een hoop mogelijkheden in dit plan. Hij zal het opkomende project Broeinest Brabant gaan leiden. “Broeinest Brabant is een soort opvolger van het project O&I. Bij O&I starten we elk blok wel zes tot tien bedrijfjes. Het gros is enthousiast over het idee en het bedrijf dat er ontstaat, maar dat wil niet zeggen dat ze ook doorgaan als bedrijf. Er zijn een hoop redenen waarom dat niet gebeurt en we willen met Broeinest Brabant die redenen gaan slopen.”

Broeinest Brabant gaat aankomende Januari al van start maar van Teeffelen vindt het zeker prettig dat ze naar een nieuwe locatie gaan. “Ik vind het een prettig idee dat we met O&I en Broeinest Brabant op een andere plek kunnen gaan zitten, tussen de ondernemers. Ik denk dat we daar meer inspiratie vinden dan naast studenten die met compleet andere dingen bezig zijn.”

Image Credits: Wikimedia, Wikimedia.