Vroeger was alles anders. Zo ook journalist zijn. Met de komst van internet ging er een wereld open voor journalisten. Er kwamen veel nieuwe mogelijkheden en nieuws wordt sneller verspreid. Daar komen natuurlijk andere vaardigheden bij kijken dan twintig jaar geleden. Maar welke skills moet je nu echt bezitten om een topjournalist te worden? Kiki Düren (24), freelance journalist voor Amayzine en oprichtster van Tête à Tête (http://www.teteatete.nl/), en Peter Jansen (57), hoofdredacteur bij De Gelderlander, vertellen welke vaardigheden tegenwoordig een pre zijn.

1. “Wees bereid mee te denken over de toekomst en om te veranderen”, vertelt Jansen. Omdat de techniek nu snel verandert, is het volgens hem belangrijk dat journalisten kunnen meegaan in die veranderingen en dus flexibel zijn. “Vandaag vragen we of de journalist nog even een filmpje maakt met zijn smartphone, over een halfjaar kan dat een geluidsfragment zijn en over een jaar is dat misschien wel weer wat anders.”

2. Leren profileren. Volgens Düren is het belangrijk dat je jezelf op de kaart zet. “Je moet goed naar je social mediagebruik kijken. Vroeger schreef en interviewde je als journalist, maar tegenwoordig ben jij als persoon ook belangrijk. Als je online goed zichtbaar bent, kun je een heel groot publiek aanspreken en ook nieuwe opdrachten krijgen.” Zij is via Instagram erg actief: https://www.instagram.com/kikiduren/.

3. Ontwikkel jezelf. Düren denkt dat je als jonge journalist tegenwoordig veel meer op het totaalplaatje moet letten. “Als je bijvoorbeeld als freelancer bij een reismagazine iets wil schrijven, maar ook een keer een video wil opnemen, dan is het slim om die skills ook te bezitten. Ik denk dat het belangrijk bijvoorbeeld de basiskneepjes van monteren te kennen en dat je weet hoe je jezelf moet presenteren.”

4. Wees goed in wat je doet. “Ik vind het heel belangrijk dat journalisten goed zijn in hun vak, dat ze journalistiek bedrijven”, zegt Jansen. Hij vindt dat je de technische vaardigheden, zoals monteren, wel aan kunt leren. “Het gaat om de mentaliteitskwestie: zijn mensen bereid om nieuwe dingen te proberen en te veranderen?”

5. “Vind jouw unique selling point. Ik probeer humor in mijn teksten te gooien, want ik leef met een knipoog, dus probeer ik me ook zo te onderscheiden.” Düren vindt het belangrijk om als journalist bij jezelf te blijven en om naar je kwaliteiten te kijken. “Blijf bij jezelf, maar mocht het zo zijn dat je in meerdere dingen goed bent, probeer deze dan ook uit.”

6. Alleen maar netwerken. Düren: “Soms is een goed netwerk misschien wel belangrijker dan een goed artikel schrijven. Je kan elkaar in dit wereldje veel verder helpen dan je in eerste instantie denkt. Kijk naar het nieuws, zorg dat je kunt meepraten en kijk wat voor jou een goede manier is om dat nieuws in te vullen. Maak alles zo eigen mogelijk.”