De verslaggevers van RTL kunnen voortaan in minder dan vijf minuten live in de uitzending zijn. Een nieuw systeem dat werkt via een iPhone zorgt hiervoor. Je hoeft het toestel alleen maar op een statief te plaatsen en 4G-verbinding hebben. Voorheen werd de live-verbinding in werking gezet door een satelliet, wat per keer minimaal duizend euro kostte. Met dit nieuwe systeem worden de kosten verminderd en het gemak juist verbeterd

Ongeveer driekwart jaar geleden kwam bij RTL het plan om van de satellietverbinding over te stappen naar iets dat voordeliger en gemakkelijker werkt. Toen is het idee van de iPhone-set ontstaan: een makkelijk setje inclusief statief, camerahouder en microfoon, waarmee je via 4G-verbinding snel live in de uitzending kan zijn.

“Af en toe zijn we al wel live geweest via de iPhone, maar dat waren alleen de mensen die er handig mee zijn,” zegt Perry Feenstra, Chef Economie van RTL Nieuws. “We wilden graag een set hebben die voor iedereen makkelijk te gebruiken is.”

Makkelijk gebruik

Voorheen werd het live verslag in stand gebracht door satellietverbindingen, dit kostte ongeveer vijftienhonderd tot tweeduizend euro per uitzending met het gebruik van een satellietverbinding. Met deze nieuwe manier is dit verminderd naar twintig tot veertig euro per keer. “De kosten zijn erg belangrijk, want het scheelt enorm. Maar we merken ook dat de iPhone-set flexibel in gebruik is. Het is een klein tasje dat je makkelijk mee kan nemen op je rug, je kan sneller bewegen en de mensen schrikken minder snel met deze camera voor hun neus,” zegt Feenstra.

Niet alleen verslaggevers kunnen live in de uitzending komen. Iedereen kan dit door middel van de app LiveU. Dit is een app die te downloaden is op iedere telefoon. Hiermee kan je via internetverbinding live in verbinding komen met  bijvoorbeeld nieuwsuitzendingen. Banken of andere bedrijven kunnen zelf een setje ontvangen. “Omdat we vaak in contact zijn met bijvoorbeeld persvoorlichters van banken, kunnen deze een eigen setje aanschaffen en het makkelijk gebruiken.”

Doorbraak

Bij NOS en EenVandaag vinden ze de iPhone-set helemaal geen doorbraak. Redactieleden gebruiken dit systeem met de iPhone allang. Hier is Feenstra het niet mee eens. “Ook wij gebruiken dit systeem al lang, maar konden nooit een praktische set vinden die voor iedereen makkelijk te gebruiken is. Alleen degene die handig waren met onze oude techniek gebruikten deze, maar het moet belangrijk zijn dat iedereen dit kan. Met deze nieuwe techniek merken we dat het zo makkelijk is, dat al onze verslaggevers het ook willen gebruiken.”

“Een techniek die maar door enkelen kan worden gebruikt, kan je net zo goed niet hebben,” sluit Feenstra af. Nu is het voor ons ook mogelijk om iedereen er mee aan het werk te zetten. De verslaggevers krijgen een handleiding mee, waardoor ze het makkelijk en zonder zorgen kunnen gebruiken.”