De redacties van regionale kranten vergrijzen. Ook blijken ze op het gebied van etniciteit niet erg divers te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van journalist Wilfred Takken van NRC Handelsblad. Qua leeftijd valt het op dat er gemiddeld meer ouderen werken dan jongeren. Wat de reden hiervoor is legt Jasper Harthoorn (34) van het Brabants Dagblad uit.

In de redactie van BD voor regio Tilburg zitten voornamelijk 40-plussers. “De gemiddelde leeftijd is omlaag gegaan van 52 naar 47. De leeftijd ligt dus nog steeds erg hoog. Die afname is niet ontstaan doordat er meer jongere mensen in dienst zijn gekomen. Nee, de daling is ontstaan door de bezuinigingen”, vertelt Harthoorn. Deze bezuinigingen zijn ontstaan doordat ouderen meer geld kosten op het gebied van pensioenpremies.

In Tilburg zijn er momenteel drie werknemers onder de 40 jaar in dienst. Dit komt voornamelijk omdat er nauwelijks vaste contracten worden weggegeven. “Jongere mensen gebruiken we als freelancers. Dit is puur vanwege de financiën. Een vast contract kost de werkgever meer geld dan dat een werknemer zelf ontvangt of opbrengt. Je moet vakantiedagen betalen en als ze ziek zijn moet je ze alsnog doorbetalen. Dit is simpelweg te duur.”

Volgens de journalist krijgt niemand meer een vast contract. “Bij Brabants Dagblad is het een cultuur geworden dat je je hele leven bij ons werkt. Onder jongeren is dit veel minder. Je ziet dat veel van hen bij ons binnenkomen en vervolgens een stap maken naar landelijke media. De mensen die wél een vast contract hebben werken hier al vanaf hun twintigste.”

Dat het voor kranten beter zou zijn als de oude knarren worden ingeruild door jongelui is Harthoorn het mee eens. “Als krant moet je toch een afspiegeling zijn van de maatschappij. Je wil met de tijd mee gaan. Het is al lastig om aan jongere lezers te komen. Als je alleen maar mensen van middelbare leeftijd op je redactie hebt zitten werkt dat natuurlijk niet mee.”

Toch wordt er hard gewerkt om de krant met de tijd mee te laten gaan. “Zo hebben we een internetredactie waar niemand boven de 40 werkt. Bij onze internetredactie hebben we een collega als stadsgezicht. Deze richt zich voornamelijk op jongeren. De aanhang ligt gelukkig ook bij de juiste doelgroep”, laat hij weten.

Naast te hoge leeftijden concludeerde het onderzoek van NRC Handelsblad ook dat grote nieuwsredacties voor 97 procent bestaan uit witte redacteuren. Volgens Takken kiezen niet-witte studenten sneller voor een studie met meer baanzekerheid. Toch vindt hij dat redacties meer energie mogen steken in het vinden van niet-westerse collega’s. “Hoe eng het ook is: durft mensen aan te nemen die anders zijn dan jij”, zegt Takken in een interview met Stichting Democratie & Media.

Ook bij BD is de etnische diversiteit ver te zoeken. “Wij hebben geen enkele allochtoon op de redactie”, zegt Harthoorn. “Dit is niet omdat we dat niet willen, we zitten er eigenlijk zelfs op te wachten. Toen ik journalistiek studeerde vertelde een groepje Marokkaanse medestudenten mij dat zij over het algemeen geen Nederlandse kranten lazen. Zij waren eerder op zoek naar andere mogelijkheden binnen de journalistiek.”