Tv-presentatoren zijn even belangrijk geworden als de redactie en onderwerpen. Zij kunnen een item maken of breken en moeten de kijkers trekken. Maar niet elk programma heeft een vaste presentator, want ook in medialand worden er mensen ontslagen, contracten verbroken en presentatoren geswitcht.

Effect
Niet elke presentatorenswitch heeft veel effect op het programma en het kijkcijfer. Mediajournalist en tv-recesent Ron Vergouwen vertelt: ‘’Het is echt afhankelijk van het programma: bij een personalityshow zoals Pauw of Jinek is de invloed van de presentator natuurlijk heel groot, bij het Journaal al een stuk minder.’’

Negatief
Maar zeker niet alle veranderingen zijn positief. Vaak lopen de cijfers terug en verliezen de kijkers hun interesse. ‘’Ik vond bijvoorbeeld Beau van Erven Doren een betere presentator bij Boulevard dan Winston. Omdat Beau en Albert meer botsen met hun karakters dan Winston en Albert. Ook het vervangen van de teamcaptains bij Dit Was Het Nieuws pakte niet goed uit. En bij In De Hoofdrol Mies Bouwman vervangen door Frits Sissings was bij voorbaat al kansloos.’’ Niet alleen bij Nederlandse programma’s komt deze negatieve switch voor. ‘’Bij Top Gear was het vervangen van Jeremy Clarkson en Richard Hammond echt niet goed voor het programma’’, vertelt Ron.

Positief
Soms is een presentatorenswitch een redding voor het tv-programma, maar dit is minder vaak het geval. ‘’Het is opvallend genoeg een stuk lastiger om een positieve switch te noemen.’’ Als voorbeeld noemt Ron het succesvolle programma De Wereld Draait Door: ‘Fransisco van Jole was de eerste presentator, het werd pas een groot succes toen Matthijs van Nieuwkerk het in zijn eentje ging presenteren. Ook vond ik persoonlijk Theo Maassen een betere presentator van 24 uur met… dan Wilfried de Jong.’

RTL Late Night
Zonder Humberto Tan geen RTL Late Night en zonder RTL Late Night geen Humberto, zou je denken. Toch werd er deze zomer een maand lang een vervanger regelt voor de presentator. Niemand minder dan Peter van der Vorst moest de zware taak overnemen. Maar de kijkers hadden er weinig moeite mee. ‘’Het was opvallend dat de kijkcijfers nagenoeg gelijk bleven. Op social media waren er zowel positieve als negatieve geluiden.’’ Ron denkt dat het door het format komt: ‘’Het geeft aan dat het format sterk genoeg is en overeind blijft met een andere presentator, al zal niet elke presentator het programma kunnen dragen. Maar Peter heeft altijd gezegd dat hij slechts inviel; de vraag is hoe dit geweest zou zijn als Peter de nieuwe vaste presentator geworden zou zijn.’’

Heel Holland Bakt
Ook het populaire programma Heel Holland Bakt moest het dit seizoen met een nieuwe presentator doen. Martine Bijl moest wegens haar gezondheid een pauze nemen. De nieuwe vervanger André van Duin is nagenoeg net zo populair. ‘’Gezien de kijkcijfers en reactie wel. Hij is bij de kijker geïntroduceerd als tijdelijke vervanger. Maar het lijkt er op dat het een goede keus is. Wel zie je dat André van Duin dezelfde sfeer als bij Martine probeert vast te houden.’

Presentatieduo’s
Presentatieduo’s zijn meestal moeilijk te vervangen. Zo ook in Proefkonijnen; het iconische duo Dennis Storm en Valerio Zeno werd vervangen door Jan Versteegh en Geraldine Kemper. ‘’Dennis en Valerio zijn een goed team en hadden meer chemie dan Geraldine en Jan. Volgens mij hebben ze ook meer met dit genre programma en hebben ze het deels zelf bedacht. Geraldine en Jan doen het niet slecht en brengen een ander soort energie met zich.’’ volgens BNN zijn de kijkcijfers gelijk gebleven en hebben ze weinig reactie gehad op de wissel: ‘’Programma’s wisselen inderdaad wel vaker van presentator, maar de inhoud van het programma is hier gelijk gebleven. Natuurlijk vinden sommige mensen Geraldine leuker dan Valerio of andersom, dus je verliest wat kijkers en je wint er een paar.’’